Fantasztikus meccs következik kedden a Roland Garroson

Internazionali BNL D'Italia 
14-21 May 2017 General News Sports Photography TENNIS Action Rome Italy ATP Masters 1000 BNL World Tour
Novak Djokovic (SRB) celebrates the victory against Dominic Thiem (AUT) during the ATP World Tour Masters 1000 Internazionali BNL D'Italia at the Foro Italico, Rome, Italy on 20 May 2017. (Photo by Giuseppe Maffia/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Kis túlzással azt is mondhatnánk, most kezdődik a francia nyílt teniszbajnokság, vagy legalábbis most jön a java. Igaz az egyéniben a 127-127 mérkőzésből a nőknél és a férfiaknál is lejátszottak 120-120-at, de a kedden rajtoló negyeddöntőkkel egy másik szakaszba, szintre ér a Roland Garros.

A férfiaknál az első nyolc kiemeltből heten jutottak el a negyeddöntőbe, csak Milos Raonic bukott el idő előtt, de a kanadai veresége a spanyol Pablo Carreno Busta ellen salakon, nem igazi meglepetés. Versenyben van még öt Grand Slam-bajnok, a világelső és a két tavalyi döntős.

A nőknél ugyanakkor az első nyolc kiemeltből csak három maradt állva a negyeddöntőre. A ranglista vezetője az első fordulóban kiesett, nincs már a mezőnyben a címvédő és egyetlen Grand Slam-bajnok sem (igaz, a férfiaknál négyen is elmúltak 30 évesek a legjobb nyolcból, a nőknél viszont a legidősebb is csak 27 éves.)

A rendezőket amúgy ez a legkevésbé sem zavarja, mert így akár kitörhet a teniszláz Párizsban: francia házi döntő is lehet szombaton a nőknál. Na, az azért tényleg szenzáció lenne. Kristina Mladenovic ugyan nyerhet Bacsinszky Tímea és utána az Ostapenko-Wozniacki találkozó győztese ellen, de azt nehéz elképzelni, hogy Caroline Garcia álma valóra váljon. A 23 éves francia lánynak az idei a hetedik Roland Garros főtáblája, de korábban nem jutott túl a 2. fordulón, így most a negyeddöntő is óriási eredmény neki, ráadásul az ő ágán van Simona Halep, Karolina Pliskova és a szintén esélyes Jelina Szvitolina.

Bár a sportban a ha nem játszik, azért annyit jegyezzünk meg, hogy a teljesen ismeretlen, a világranglistán 97. Veronica Cepede Royg öt pontra volt attól, hogy legyőzze a világelsőségért is küzdő Karolina Pliskovát. A cseh mellett még Simona Halepnek van lehetősége leszorítani a trónról Angelique Kerbert. A románnak ehhez meg kell nyernie a francia nyílt teniszbajnokságot, Pliskovának elég a döntő. Minden más esetben marad a német a királynő, aki az idei eredmények alapján a top tízben.

A férfiaknál nem történt semmi különös hétfőn. Andy Murray tovább javult és simán elintézte azt a fiatal, orosz Karin Kasanovot, akiről még fogunk hallani a jövőben és nem csak azért, mert egykori sakkozóként esze is van a teniszhez.

Andy Murray bejutott a legjobb nyolc közé Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Fernando Verdasco parádésan kezdett Nisikori Kei ellen, de a 6:0 nem küldte padlóra a japánt és a végén ő is kiosztott egy 6:0-s szettet a spanyolnak. Szegény Gael Monfils, a hazai szurkolók nagy bánatára pont úgy járt, mint az elmúlt tíz évben annyiszor. Érdekesség, hogy

a férfi főtáblán 19 francia indult, Monfils búcsújával már egy sincs versenyben.

Viszonylag könnyedén elért a 16 közé, talán ő is kezdte elhinni, hogy ez lehet az áttörés éve (34 éve nem nyert francia teniszező a férfiaknál a Roland Garroson, egyéniben), de az első komolyabb akadálynál kevésnek bizonyult. Stan Wawrinka nem kegyelmezett neki (7:5, 7:6, 6:2.)

Szomorú tény, hogy a férfiaknál kilenc nap alatt hat mérkőzés fejeződött be sérülés miatt.

A hétfői áldozat a dél-afrikai Kevin Anderson volt, aki 3:6, 0:3-nál adta fel a horvát Marin Cilic ellen.

A kedd slágere Novak Djokovic és Dominic Thiem csúcstalálkozója lesz. A hatodik kiemelt osztrák azt mondta, hogy mindenképp változtatnia kell a taktikáján a két eddigi salakos találkozójukhoz képest.

A májusi, római vereség (1:6, 0:6) után úgy nyilatkozott, hogy nem fekszik neki Djokovic játéka. Most fogadkozott, hogy tapasztaltabb lett és az edzőjével kitalálnak valamit. A szerb igyekezett visszafogottan magyarázni az esélyeket, de azért nem titkolta, hogy elég magabiztos és az önbizalmának jót tesz a két korábbi sikere.

Ami nehezen magyarázható és semmi másról nem szól, mint a bevételek maximalizálásáról, hogy megint egymással párhuzamosan teniszezik majd Rafa Nadal és Novak Djokovic. A spanyol a centeren lép pályára a 2. felvonásban, míg a belgrádi a Suzanne Lenglenen. Így persze két stadiont lehet megtölteni a 10. napon is és valószínűleg egyszerre több jogtulajdonos televíziót is képes kiszolgálni a rendszer. Az egyszerű szurkoló meg tanakodhat, bosszankodhat, kapcsolgathat.