Társoldalunk:

Szombaton rendezik a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztóját

2017.06.06. 18:53

Június 10-én nyolcadik alkalommal rendezi meg a MERI Sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB).

A szervezésben az idei évtől részt vesz a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) is. A mozgássérült emberek sportnapjának idei védnöke dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Tóth Tamás paralimpiai bajnok úszó.

A MERI Sportnap a mozgáskorlátozott emberek sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérültek által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A program célja, hogy a mozgáskorlátozott fiatalokban felkeltse az igényt a mozgásra, a testedzésre, és hogy minél többen kezdjenek versenyszerűen sportolni, erősítve a Magyar Paralimpiai Csapatot. A sportnapon évről-évre több százan vesznek részt, aktív sportolók, érdeklődők és önkéntesek.

Június 10-én nyolcadik alkalommal rendezi meg a MERI SportnapotForrás: Facebook

Az idei MERI-n – amelynek hagyományosan az OORI ad helyet – minden eddiginél több, mintegy 30 sportággal lehet majd megismerkedni. Ki lehet próbálni egyebek mellett a lövészetet, az asztaliteniszt, a bocciát, a vívást, az ülőröplabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, rögbit és teniszt, a kerekesszékes karatét, a dobóatlétikát, az erőemelést, a szkandert, a lovaglást, az íjászatot, az evezőpadot és a gurulós hajtányokat. Lesz kutyás frizbi és agility, megismerhető az alpesi síelés, a biatlon és a triatlon. Új, köztük extrém sportágak is bemutatkoznak, mint a mediball, a curling, a taekwondo, a wakeboard, a siklóernyőzés vagy a street workout mozgáskorlátozottaknak. A kerekasztal beszélgetésen az érdeklődők hallhatnak például a téli paralimpia sportágairól, a parasportágak fejlődési irányzatairól, céljairól. A sportok kipróbálásához a gyermekeknek is biztosítunk aktív kerekesszéket.

A sportok egy részét a riói paralimpián is sikeres, világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatják be. Az esemény házigazdája, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüst- és bronzérmes tőrvívó mellett ott lesz Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüstérmes, világbajnok tőröző, Hajmási Éva ezüstérmes tőrvívó paralimpikon, Farkas László és Német Roland paralimpikon teniszező, Dávid Krisztina sportlövő paralimpikon, Tunkel Nándor paralimpiai bronzérmes erőemelő és Csonka András paralimpiai ezüstérmes asztaliteniszező.

Az eseményt 9.30-kor megnyitja és köszöntőt mond: dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, Mesterházy Zsolt, a MEOSZ elnökségének tagja, Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke és dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.