Rafa Nadal egyetlen győzelemre a tízediktől

tennis Horizontal
Switzerland's Stanislas Wawrinka returns the ball to Britain's Andy Murray during their semifinal tennis match at the Roland Garros 2017 French Open on June 9, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Pályafutása során másodszor játszhat döntőt a Roland Garroson Stan Wawrinka. A 32 éves svájci visszavágott a skót Andy Murray-nek a tavalyi, párizsi vereségért. Óriási mérkőzést produkáltak, a svájci 4 óra 34 perces csatában nyert 6:7, 6:3, 5:7, 7:6, 6:1-re az első kiemelt ellen. Wawrinka soha nem vesztett még Grand Slam döntőben, a RG-on 2015-ben ért a csúcsra. Vasárnap Rafa Nadal, vagy Dominic Thiem lesz az ellenfele.

„Őszintén, ha valaki azt mondja pár hete, hogy elődöntős leszek a Roland Garroson, aláírtam volna.

vallotta be Andy Murray még szerdán a Nisikori elleni győzelme után, azt azért gyorsan hozzátette, most már szeretne menni tovább. – Ez egy óriási lépés a megfelelő irányba. Bárki tud úgy nyerni, ha jól teniszezik, de sokkal édesebb a győzelem, ha nem a legjobbadat nyújtod, de megtalálod a megoldást. Ráadásul nem lehetsz mindig a topon, de a helyes hozzáállással és taktikával, akkor is nyerhetsz meccseket.

Most hasonló a szituáció, mint a tavalyi elődöntőnk előtt. Stan egy éve is nagyszerű formában teniszezett én meg szenvedtem a korai fordulókban. Aztán az egyik legjobb salakos meccsemet produkáltam. Megint hasonlóra lesz szükségem, újra ő érkezett ide játszmavesztés nélkül"- elemezte a helyzetét Andy Murray.

Andy Murray ezúttal az elődöntőig jutott a Roland Garroson Forrás: AFP/Christophe Simon

Az utóbbi években a skótot sorolták a Big4 tagjai közé, pedig Stan Wawrinka is begyűjtött három Grand Slam-serleget (Murray-nek is ennyi van) és mindketten Davis kupa nyertes csapat tagjai. Persze, Murray azért kétszeres egyéni olimpiai bajnok, világelső és összesen 11 Grand Slam-döntőt játszott, míg Wawrinka háromból nyert hármat és a 3.-nál nem jutott eddig feljebb a ranglistán. Egy biztos, minimális a különbség kettejük között, talán pontosabb úgy meghatározni a halmazokat, hogy van Roger Federer, Rafa Nadal és Novak Djokovic, aztán egy másik csoportban Andy Murray és Stan Wawrinka. Azért valószínűleg nem véletlen, hogy összesítésben a brit tíz mérkőzést nyert a tizenhét találkozójukból.

Pénteken velük indult a férfi elődöntők napja a francia nyílt teniszbajnokságon.

Nem megbántva a hölgyeket, de a svájci és a skót csatájának az első játszmája többet ért, nagyobb élmény volt, mint a csütörtöki két női meccs együtt.

Wawrinka, ha formában van, egyébként is olyan teniszre képes, amiért érdemes drága jegyet venni, aszalódni a napon. Mindkét oldalról, a pálya bármely részéről tud gyorsítani, olyat ütni fonákkal, tenyeressel egyenesbe, vagy keresztbe, hogy azt jó nézni, lenyűgöző, parádés. A szurkolók élvezik minden pillanatát. Az ellenfelek természetesen ismerik ezt a Wawrinkát és az egyik legjobb szereposztás, amikor Murray teszteli, teszi próbára őt. A világelső az egyik legzseniálisabb védekező, mindig van válasza, vagy, ha úgy jobban tetszik újabb kérdése a pályán. A legkilátástalanabb helyzetből is képes visszajönni, legyen szó labdamenetről, vagy egy egész játszmáról, meccsről.

Stanislas Wawrinka fantasztikus meccsen jutott döntőbe Párizsban Forrás: AFP/Christophe Simon

Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy Stan Wawrinka, ha nem is simán, de nyerhetett volna három szettben. Ehhez képest 3 óra 3 perc elteltével Murray vezetett 7:6, 3:6, 7:5-re. Az első játszmában 5:3 volt a svájcinak és egy szettlabdája a rövidítésben. A harmadikban kétszer jutott brékelőnyhöz, de ez is kevésnek bizonyult a sikerhez. Nem tört meg, játszotta tovább az agresszív, bámulatos teniszét és összesen 87 nyerő ütéssel megnyerte a párbajt.

Csak Wawrinka állíthatja meg Rafa Nadalt

Felejthető mérkőzésen visszavágva Dominic Thiemnek a római vereségért, játszmavesztés nélkül jutott a French Open vasárnapi döntőjébe Rafa Nadal.

A pénteki második elődöntőben a spanyol 2 óra 7 perc alatt 6:3, 6:4, 6:0-ra győzte le a 23 éves osztrákot, akinek a játéka nem emlékeztetett a Roland Garros első 12 napján mutatott teniszére.

Újítottak a francia rendezők és a férfiaknál kétszer adták el az elődöntő mérkőzéseit. Magyarul: két jegyet kellett annak vennie, aki Andy Murray és Stan Wawrinka találkozója után a Philippe Chatrier stadionban akart maradni, hogy megnézze Rafa Nadal és Dominic Thiem salakos csúcstalálkozóját (két hónapon belül a negyediket.) Mindez azt is jelentette, hogy a 4 óra 34 perces első csata után ki kellett üríteni és takarítani az arénát, amivel tovább húzódott a második felvonás rajtja. Félő volt, hogy ha ez is maratoni összecsapást hoz, akkor a sötétedés miatt félbeszakad és szombaton tudják csak befejezni.

Rafa Nadalt az osztrák Thiem sem tudta megállítani Forrás: AFP/Javier Soriano

Nos, hiába kezdték 18 óra után és bukta el rögtön az adogatását a spanyol, a folytatásban meglepően, furcsán egyoldalú küzdelmet hozott a meccs. Nadal gyorsan fordított 0:1-ről 4:1-re és soha többet nem nézett vissza.

A második játszmában elég volt egy korai brék, a harmadiknak pedig teniszlecke, K.O. jellege lett.

Ugyan időnként Nadal is szokatlan hibákkal teniszezett, de a fontos pillanatokban remekül adogatott és összességében úgy tűnt, akkor nyer pontot, amikor akar. Dominic Thiem teljesítményéről sokat elárul a 34 ki nem kényszerített hiba és a hét kimaradt fogadóelőny.