Csoda a Roland Garroson: a világranglista 47. lett lány 20 évesen bajnok

tennis Horizontal
Latvia's Jelena Ostapenko celebrates after winning her final tennis match against Romania's Simona Halep at the Roland Garros 2017 French Open on June 10, 2017 in Paris. / AFP PHOTO / Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
A 20 éves Jeļena Ostapenko nyerte a 2017-es Roland Garros női egyes versenyét. A világranglista 47. helyén álló lány a sokkal esélyesebb Simona Halepet győzte le a szombati fináléban. 

Simona Halep abban a tudatban lépett pályára, hogy egy győzelemmel a világranglista negyedik helyéről az elsőre ugorhat fel. Az első szettet esélyeshez méltón meg is nyerte 6:4-re, a másodikban pedig 3:0-ra is vezetett, mégis kikapott. A román teniszezőnő karrierje második Roland Garros-döntőjét veszítette el.

A 20. születésnapját két nappal ezelőtt ünneplő Jeļena Ostapenko pedig az első lett győztese a French Open női versenyének, mindössze nyolcadik Grand Slam-tornáján már Roland Garros-győztesnek mondhatja magát. Ő az első nem kiemelt játékos, aki képes volt megnyerni a tornát.

Jelena Ostapenko alig hitte el, hogy megnyerte a Roland Garrost Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Fiatal kora ellenére hatalmas lelki erővel küzdött, a második szettet 0:3-ról, a harmadikat pedig 1:3-ról nyerte meg. Játéka rendkívül kockázatos,

54 ki nem kényszerített hibát ütött (Halep 10-et),

ugyanennyi nyerőt (Halep 8-at), adott három ászt (Halep egyet sem) és ütött két kettős hibát (Halep egyet sem).

Látványos teniszét az Eurosport korábban így jellemezte: "Kockázatos, agresszív és szórakoztató", míg a Tennis.com így írta le a játékát: "Nézd a labdát, üss nyerőt!"

Utoljára ilyen fiatalon 1997-ben Iva Majoli tudta megnyerni a Roland Garrost, akkor a horvát játékos 19 éves volt.

„Nem tudom elhinni, hogy 20 évesen bajnok lettem. Fantasztikus itt lenni, szeretlek titeket" – szólt a közönséghez az ifjú RG-győztes.

„Felkészültem történelemből, azon a napon, amikor megszülettem, Gustavo Kuerten karrierje első Grand Slam-sikerét aratta a Roland Garroson. Nem találok szavakat, ez egy valóra vált álom, nagyon boldog vagyok."

A mosolygós győztes és a Suzanne Lenglen-kupa Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

„Tudtam, hogy Simona nagyszerű ellenfél, próbáltam agresszíven teniszezni és a végén minden ütésem ült. Megküzdöttem a pontokért, örülök, hogy számomra kedvezően alakult a mérkőzés" – tette hozzá Jelena Ostapenko.

Roland Garros, női egyes
döntő
Jelena Ostapenko (lett, 47.)-Simona Halep (román, 4.) 4:6, 6:4, 6:3