Társoldalunk:

Pusztai Liza már negyeddöntős női kardban

2017.06.12. 14:10

Jól kezdték a magyar női kardozók a grúziai vívó Európa-bajnokságot, négyük közül hárman bejutottak a nyolcaddöntőbe, a legjobb nyolc közé azonban már csak a kadet világbajnok Pusztai Liza verekedte be magát.

Tbilisziben hétfőn reggel kezdődött meg az idei kontinensviadal, amelyen nincs kiemelés, így a világranglistán második Márton Annának is vívnia kellett a csoportkörben, hasonlóan a 16 éves Pusztai Lizához, illetve Katona Renátához és Záhonyi Petrához.

A selejtező nem jelentett gondot egyik magyarnak sem, Márton a hatból öt, Pusztai és Záhonyi négy, Katona pedig három asszót nyert. Ezt követően a főtáblán a 64 között Mártonnak és Pusztainak nem is kellett vívnia, Záhonyi pedig simán, hat tussal verte a görög Marina Paizit (15-9), míg Katona 15-13-ra a fehérorosz Palina Kaszopjaropvicsot.

Pusztai LizaForrás:twitter.com/Sportime Magazin

A 32 között folytatódtak a magyar sikerek, a tavalyi ezüstérmes Márton az ukrán Olga Zvonir ellen vívott és könnyedén, 15-7-re győzött, Pusztai pedig még simábban, 15-4-re nyert a spanyol Lucia Martin-Portugues ellen. Katona is továbbment, miután négy tussal jobbnak bizonyult a török Iryna Shchuklánál. Az első magyar kieső Záhonyi lett, miután nem tudott mit kezdeni a németek kiváló vívójával, Anna Limbachhal, aki ellen csupán két találata volt.

A következő körben magyar szempontból már több volt a kudarc, mint a siker, igaz, sem sokon múlott, hogy akár mindhárman a negyeddöntőbe kerüljenek. A három magyart egyszerre szólították a pástokra. A kéken Pusztai a csoportkör alapján első kiemelt azeri Szabina Karimova, a sárgán Katona a grúz Teodora Kahiani, míg a zöldön Márton az orosz Szofija Pozdnyakovával vívott. A három közül Pusztai meccse sima volt, a magyar tinédzser magabiztos, 15-10-es győzelmet aratott, ugyanakkor Katona és Márton egyaránt kiélezett asszót bukott el, előbbi két, utóbbi pedig egyetlen tussal.

A nap során a férfi tőrözők egyéni versenyeit is megrendezik. Itt a négy magyar közül három, Dósa Dániel (csoportban 4 győzelem/2 vereség) Németh András (3/3) és Hári Máté (3/3) jutott fel a főtáblára, Mátyás Bálint (1/5) viszont a csoportkör után kiesett.