Vágólapra másolva!
A kardozó Szilágyi Áron ezüstérmes lett a grúziai Európa-bajnokságon, miutún a döntőben kikapott a német Max Hartungtól. 

A londoni olimpián a négy közé jutásért győzte le Max Hartungot, de 2015-ös Európa-bajnoki döntőn is győzött már Szilágyi Áron a német ellen korábban. Ugyanebben az évben viszont Hartung nyert a moszkvai világbajnokságon a negyeddöntőben, így ezúttal is nagy csatára volt kilátás.

Szilágyi Áron ezúttal nem bírt a német Max Hartunggal Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A magyarok kétszeres olimpiai bajnokát nem tudták megszorítani a döntőig, a brit William Dearyt 15-6-ra, a francia Bolade Apithyt 15-11-re, a német Benedikt Wagnert 15-8-ra, az olasz Luca Curatolit pedig 15-10-re győzte le a főtáblán.

A döntőben Max Hartunggal vívott, aki korábban két magyart is búcsúztatott.

A német az utolsó asszójában is ellenállhatatlannak bizonyult, 15-7-re győzve érdemelte ki az aranyérmet.

Hartung mindjárt az asszó elején határozottan lépett fel, ennek eredményeként 3-0-ra elhúzott, s bár Szilágyi 2-3-ra még felzárkózott, onnantól a szünetig öt találatra nőtt a különbség. A pihenőt követően sem változott a helyzet, a magyar kardozó védései, akciói nem jöttek be,

Hartung pontosan vívott, így összességében simán győzött.

Szilágyi, aki 2015-ben egyéniben Európa-bajnok volt, a magyar küldöttség harmadik érmét szerezte Tbilisziben. Hétfőn a kardozó Pusztai Liza, pár perccel Szilágyi sikere előtt pedig a párbajtőröző Szász-Kovács Emese harmadik lett.

Szász-Kovács Emese érmet nyert a vívó Európa-bajnokságon

A párbajtőröző Szász-Kovács Emese bronzérmet nyert csütörtökön a grúziai vívó Európa-bajnokságon, Tbilisziben. Az olimpiai bajnok magyar a szerb Ana Selt 15-9-re, a lengyel Magdalena Piekarskát 15-8-ra verve jutott be a nyolcaddöntőbe, ahol hátrányból visszakapaszkodva, ráadástussal 13-12-re nyert az olasz Giulia Rizzi ellen.

"Nem érzek különösebb örömöt vagy bánatot, egyelőre az asszóim foglalkoztatnak, különösen ez az utolsó".

- értékelt a magyar szövetség honlapján a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi.

A Vasas 27 éves vívója hozzátette, egész nap úgy érezte, hogy nagyon jól megy neki a vívás, meg tudta csinálni az eltervezett akciókat, és különösebben szoros asszója sem volt. A döntőben a német riválisa ellen viszont, mint fogalmazott, "semmi nem jött össze".

Szilágyi Áron szerint értékes az Eb-ezüstérem Forrás: AFP/Laurent Kalfala

rendre keresztülhúzta a számításaimat. Azért bosszankodni nem fogok egy Európa-bajnoki ezüst után, már csak azért sem, mert akad itt még dolgunk Tbilisziben" - utalt a szombati csapatversenyre Szilágyi, aki megjegyezte, csapattársai is jól szerepeltek egyéniben. "Ezek után nagyon bízom abban, hogy még egyszer dobogóra állhatok ezen az Európa-bajnokságon."

Eredmények (az Eb honlapjáról):

A 32 között:
Szilágyi Áron-William Deary (brit) 15-6
Gémesi Csanád-Kiril Kirpicsou (fehérorosz) 15-8
Szatmári András-Enver Jildirim (török) 15-7
Decsi Tamás-Curtis Miller (brit) 15-7
A 16 között:
Szilágyi-Bolade Apithy (francia) 15-11
Gémesi-Björn Hübner (német) 15-6
Decsi-Vincent Anstett (francia) 15-13
Max Hartung (német)-Szatmári András 15-4
Negyeddöntő:
Szilágyi-Benedikt Wagner (német) 15-8
Szandro Bazadze (grúz)-Gémesi 15-7
Hartung-Decsi 15-4
Elődöntő:
Szilágyi-Luca Curatoli (olasz) 15-10
Hartung-Bazadze 15-11

Döntő:
Hartung-Szilágyi 15-7

A végeredmény: 1. Max Hartung, 2. Szilágyi Áron, 3. Luca Curatoli és Szandro Bazadze, ...5. Decsi Tamás, ...7. Gémesi Csanád, ...10. Szatmári András