Társoldalunk:

Újabb támadás érte a magyar sikersportágat

2017.06.15. 17:48

Sike András a riói olimpia után azt mondta, a sportágat egy nemzetközi maffia irányítja, és akár ki is kerülhet az olimpiai programból. A NOB közben döntött, 56 birkózóval kevesebb indulhat Tokióban, de még nem tudjuk, ez hogyan érintheti a magyarokat. Sike András a DIGI Sport híradójának azt nyilatkozta, várjuk meg, milyen lesz az új kvalifikációs szabályzat.

"Ez egy maffia, amely ezt az egészet irányítja. Megint az lesz a vége, hogy szóba kerül majd, a birkózás ne legyen ott az olimpián" - mondta a Fradimédiának tavaly augusztus 25-én Sike András. Elsősorban a bíráskodást tartotta igazságtalannak az olimpián, ahol két ötödik helyet szereztek tanítványai Bácsi Péter és Lőrincz Viktor révén.

Azóta majdnem tíz hónap telt el, és Sike András véleménye is változott. "Úgy gondolom, hogy az olimpiáról nem fognak minket levenni, ezzel próbálkoztak négy éve is, de akkor sem sikerült" - nyilatkozta a kapitány a Sport 24-nek.

Lőrincz Viktor (zöldben) és az örmény Makszim Manukjan a férfi kötöttfogású birkózók 85 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében a riói olimpiánForrás: MTI/Illyés Tibor

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Most újabb támadás érte a sportágat, a tokiói olimpián ugyanis 56 birkózóval kevesebb indulhat majd. "Eddig súlyonként 20 versenyző indulhatott, most ezt levették 16-ra. Ez egyébként sokkal igazságosabbá teszi a lebonyolítást, mert korábban volt nyolc induló a 20-ból, akinek eggyel több mérkőzése volt, mint a többieknek."

Sike szerint ez igazságtalan volt, és úgy véli, az amerikai, az afrikai és az ázsiai kontinens eddig előnyt élvezett Európával szemben, a NOB célja ugyanis a fejlődő országok felzárkóztatása volt. "Bízom benne, hogy ezen változtatnak. Ha ez a csökkentés ezeknek az (amerikai, afrikai, ázsiai) országoknak a kvótaszámaiban fog megjelenni, akkor azt mondom, majdhogynem mindegy, hogy 16 vagy 20 versenyző indulhat súlycsoportonként. Várjuk meg, hogy a nemzetközi szövetség miképp fogja a kvalifikációs szabályokat megváltoztatni."