Társoldalunk:

Tarlós István kezet csókolt Hosszú Katinkának

2017.06.21. 14:41

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén, az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Klinghammer István, földrajztudós, térképész, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező.

Tarlós István főpolgármester díszpolgári címet ad át Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszónak a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermébenForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes. A László Jánosnak járó elismerést felesége, Kertész Márta és Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, az Olofsson Károly Placidnak járót pedig Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát vette át.

Hosszú Katinka írásban támad: nyílt levelet írt a világ úszóinak

A világ úszóinak címzett terjedelmes, nyílt levélben támadta meg Hosszú Katinka a FINA-t, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetséget. A háromszoros olimpiai bajnok magyar úszónő szerint a szervezet döntéshozói nem hajlandóak az úszókat tárgyalópartnernek tekinteni, miközben a szövetségben káosz uralkodik. A levél megírására azután került sor, hogy a FINA egészen speciális szabályokat hozott a sportág egyik legfontosabb versenysorozatával, a Világkupával kapcsolatban.

A szabadság napja, június 19-e alkalmából tartott ünnepi ülésen, a kitüntetések átadása előtt Tarlós István azt hangsúlyozta: a ma kitüntetett tudósok, művészek, sportolók hosszú éveken, évtizedeken át kitartó munkával közösséget teremtettek és erősítettek, szakmailag, erkölcsileg és emberileg is maradandót alkotva.

Éppen ezért követendőnek, erőt, bátorságot adónak tekinthetjük őket, és tisztelettel hajtunk előttük fejet, kifejezve irántuk való, érzett megbecsülésünket. Ők megdolgoztak azért, hogy elérjék a többiek, sőt, a város lelkét, segítettek és segítenek bennünket abban, hogy támaszt és valódi értékeket találjunk, amelyekhez érdemes és kell is igazodni" – fogalmazott.

Tarlós István főpolgármester (elöl b) díszpolgári címet ad át Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgónak és országgyűlési képviselőnek a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén az Újvárosháza dísztermében 2017. június 21-én.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A főpolgármester köszönetet mondott a kitüntetetteknek, hogy közösségépítő és lélekerősítő munkájukért, példamutató helytállásukért, amellyel a fővárost, egyben pedig a magyar nemzetet gazdagították.