Vágólapra másolva!
A 38. Tour de Hongrie mezőnye a tegnapi Paks-Cegléd szakasz után ezúttal Karcagról indult el, hogy megtegye Miskolcig a 177 kilométeres távot. A királyetap végén sprintbefutó döntött a győzelemről, amely végén a szakaszgyőzelem a kolumbiai Daniel Alexander Jaramillóé lett, így a sárga trikót is az UHC menője húzhatja fel. Viszont okkal retteghet, mivel Peák Barnabás mindössze két másodpercre van tőle az összetettben. 

Ahogy a korábbi napokon, a negyedik szakasz előtt is fantasztikus programok várták a kicsiket és a nagyokat egyaránt. Bár reggel még az eső riogatott Karcagon, a délelőtt folyamán újra sütött a nap, így minden adott volt a jó hangulathoz.

Ezúttal sem maradhatott el a legifjabb bringások versenye, amelyen egy kört kellett teljesíteni a gyerekeknek. A győztes kiléte nem lehet kérdéses, de egyik résztvevő sem ment haza üres kézzel.

A Tour de Hongrie versenyzői már a nagy menetre készültek. Voltak bringások, akik melegítettek, próbálgatták a kerékpárt, míg más csapatoknál épp a negyedik szakaszra kitalált taktikát beszélték át.

A mezőny 13.00-kor lassú rajttal indult el Karcagról, hogy másfél kilométer megtétele után elkezdődjön az éles csata.

Ezen a szakaszon a karavánnal utazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is,

aki sok sikert és balesetmentes versenyt kívánt mindenkinek.

A verseny eleje a szokásos helyezkedést és szökési kísérleteket hozta, de számottevő előnyre egyik szökevénycsoport sem tudott tenni. Ezekben a szökésekben a magyarok is aktívak voltak, előbb Fejes Gábor és Molnár István lépett el a mezőnytől a csoporttal, majd Lovassy Krisztián próbált meglépni többedmagával. A Tisza-tóhoz érve is teljesen egyben volt a mezőny.

Az első gyorsasági részhajrára Poroszlón került sor, amelyen a szlovák Josef Palcak (Dukla Bansks) ért át elsőként, mögötte az argentin Angel Velazquez (Tusnad) és a német Joschka Beck (Bike Aid) tekert.

Fél órával később két kerékpáros feladta a versenyt, amely azért is fontos magyar szempontból, mivel az egyik a fehér trikós Zega Jerman volt, így ekkor virtuálisan Peák Barnabás volt a második helyezett az összetettben. A másik kiszálló a debreceni Hartmann József volt.

Hét fős szökevénycsoport ment el a mezőnytől 20 másodpercet, amelyből végül öten maradtak akik, egyre jobban növelték az előnyüket, a második részhajrához érve másfél percre voltak az üldözőktől.

A részhajránál a szerb Dusan Kalaba (Szerbia) vezetett, a második a német Joschka Beck (Bike Aid), míg a harmadik a norvèg Éliás Spikseth (FixIT) volt.

A szökés előnye nem sokkal a második részhajrát követően közel három perc volt, amely 115 kilométer megtétele után, Ónodnál már 3:30 percre nőtt az üldözőkhöz képest.

Tour de Hoongrie Forrás: tdh.hu, Bellus Áron

Innentől viszont megfordult a tendencia és Miskolchoz közeledve egyre csökkent a szökevények előnye: Miskolc Martin-kertvárosnál 2:10, míg a harmadik gyorsasági részhajránàl már csak 1:40 volt a különbség.

Ekkor a szerb Dusan Kalaba vezetett, mögötte pedig az ausztrál Jonathan Clarke (United Healthcare) és a szlovén Tilen Finkst (Rog Ljubljana) tekert.

A hegy előtt tehát az üldözők egyre jobban a szökevények nyakábajöttek. Majd az emelkedőn előbb a piros mezes Amanuel Ghebreigzabhier és a spanyol Gabriel Reguero ment el, az előnyük 40 másodperc volt, de az üldözők befogták őket is. A bükkszentkereszti első kategóriás hegyi hajrá eredménye a következő lett. Tadej Pogacar (Rog Ljubljana), Amanuel Ghebreigzabhier (Dimension), Valter Attila (Csömör), Asmund Romstadt (FIxIT), Maxim Rusnac (Differdange) és Timothy Roe (IsoWhey).

A győzelemről pedig Miskolcon – ahol egész nap kerékpáros programok voltak – sprintbefutó döntött.

A szakaszgyőzelem a kolumbiai Daniel Alexander Jaramillóé lett, így a sárga trikót is az UHC menője húzhatja fel.

Lovassy Krisztián kilencedik lett, de Peák Barna is az élmezőnnyel együtt ért célba a 14. pozícióban, aki a 23 évnél fiatalabbnak járó fehér trikót húzhatja magára.

Ráadásul mindössze két másodpercre van a sárga trikós Daniel Alexander Jaramillótól.

Tour de Hongrie Forrás: tdh.hu, Bellus Áron

"Nem volt erős tempó felfele, ez kedvezett nekem. Nem vagyok hegyimenő, de szerencsére nem volt egyetértés a szökevények között, így utol tudtuk érni őket - fejtegette Peák Barnabás.

Eredmény:
Karcag-Miskolc, 4. szakasz, 177 km
1. Daniel Alexander Jaramillo - United Healthcare Pro Cycling Team 04:09:24
2. Tadej Pogacar - ROG LJUBLJANA 04:09:24
3. Robbie Hucker - IsoWhey Sports SwissWellness 04:09:24

Az összetett állása:

1. Daniel Alexander JARAMILLO - United Healthcare Pro Cycling Team 11:19:58
2. PEÁK Barnabás - Kontent-DKSI Cycling Team 11:20:00
3. Tadej Pogacar - ROG LJUBLJANA 11:20:05
4. Robbie Hucker - IsoWhey Sports SwissWellness 11:20:06
5. Nicholas Dalmini - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 11:20:07
6. Amanuel Ghebreigzabhier - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 11:20:07

További helyezések itt érhetőek el.

Holnap a Jászberény-Budapest 112 kilométeres szakasszal fejeződik be a Tour de Hongrie.

Tour de Hongrie: Így nyert orrhosszal Matti Manninen

A finn bajnok, Matti Manninen hosszú szökés után néhány méternyi előnnyel nyerte meg a Tour de Hongrie harmadik szakaszát. A remekül hajrázó ausztrál Sunderland visszaszerezte a sárga trikót. A hosszú, sík szakasz nagy hőségben és enyhe szélben kezdődött, az első részhajráig néhány eredménytelen szökési kísérlet után az argentin Velazquez szerezte meg a gyorsasági hajrá első helyét.