Társoldalunk:

Tour de Hongrie: Első tengerentúli győztes, Peáké a fehér trikó!

2017.07.02. 18:25

A 38. Tour de Hongrie mezőnye a szombati Karcag-Miskolc szakasz után ezúttal Jászberényből indult el, hogy megtegye Budapestig a 112 kilométeres távot, amely lezárta az idei viadalt. Nem is akármilyen városligeti befutóval, amelyet végül Scott Sunderland nyert, de az összetett győzelemnek a kolumbiai Daniel Alexander Jaramillo örülhetett. Peák Barnabás a második helyen zárt, így övé lett a legjobb U23-asnak járó fehér trikó!

Ahogy a korábbiakban, a negyedik szakasz előtt is családi programok színesítették a napot. Ezúttal viszont nyomuk sem volt esőfelhőknek, a gyönyörű napsütésben pedig nagyon sokan látogattak ki a Leher vezér térre.

Most sem maradhatott el a már jól ismert verseny a kerékpársport legifjabb szerelmesei számára, amely Jászberényben is tartogatott izgalmakat.

Vasárnap azonban nem csak a kerékpároké volt a főszerep, a labda is előkerült.

A Tour de Hongrie versenyzői pedig a már jó megszokott kerékvágásban kèszültek az utolsó nagy megmérettetésre.

A bringások többsége még árnyékos helyen pihent és beszélte át utoljára a taktikát. Persze voltak, akik már melegítettek, próbálgatták a kerékpárt, hogy minden rendben legyen a rajtra.

A mezőny 14.45-kor lassú rajttal indult el Jászberényből, hogy hat kilométer megtétele után elkezdődjön az éles csata.

Amelynek az elején kisebb csoportok több alkalommal is szökést kíséreltek meg - 50 másodperc volt ekkor a legnagyobb különbség -, ám ahogy az a szakasz előtt várható volt, a mezőny senkit nem akart elengedni.

Az első gyorsasági részhajrához, a turai Schossberger kastélyhoz érve a belga Jelle Donders (Differdange), Lovassy Krisztián (Differdange), és az argentin Facundo Gabriel Lezica (Tusnad) volt a sorrend.

A részhajrá után újabb szökési kísérlet jött, heten mentek el a többiektől - két szlovák, két cseh, valamint egy-egy luxemburgi, norvég és szerb bringás -, míg hátrébb egy ausztrál és egy belga kerekes akadt össze, de a bukás után mindketten utolértek a mezőnyt.

Tour de HongrieForrás: tdh.hu/Bellus Áron

A szökevények meglepetésre egyre jobban elhúztak az üldözőktől, és szépen lassan már két perc fölé is nőtt a különbség 14 kilométerre az utolsó hegyi hajrától – ez már bátran tetemesnek mondható előny. A vácegresi emelkedőnél a szökevény csapat és a mezőny is szétszakadt.

A hegyi hajránál elsőként a szlovák Patrik Tybor (Dukla) ért át a mérési ponton, őt a luxemburgi Tom Thill (Differdange), a szerb Marko Danilovics (Szerbia) és a lengyel Wojciech Pszczolarski (Tufo) követte.

Tour de HongrieForrás: tdh.hu, Bellus Áron

Ezzel pedig el is dőlt, hogy a Tour de Hongrie piros trikóját az eritreai Amanuel Ghebreigzabhier szerezte meg.

Tom Thill lépett meg a mezőnytől, de kérész életű volt a magánya, mert Marko Danilovics utolérte, őket meg a mezőny érte utol. Olyannyira, hogy a második részhajrát a Diffedange magyarja, Lovassy Krisztián nyerte! A szökési kísérletek után a Városligetben kezdődött meg az igazi harc. Az utolsó gyorsasági részhajránál az ausztrál Chris Harper (IsoWhey) volt a leggyorsabb, de harmadikként a magyar Pályi Csaba (Bátorfi Trek) is kapott pontokat.

Az városligeti négy kör végén az ausztrál Scott Sunderland nyerte a budapesti befutót. Ám az összetett győztese, így a sárga trikó tulajdonosa a kolumbiai Daniel Alexander Jaramillo lett.

„Nagyon nehéz feladat volt a mai, főleg a csapatom számára, de a társaim az egész nap folyamán meg tudtak védeni."Kicsit más volt a Tour de Hongrie, mint amihez Amerikában hozzászoktunk, nagyon gyors volt, a nagy szél is szokatlan volt, de nagyon jó kis verseny volt."

"A győzelem nemcsak az én győzelmem, hanem az egész csapaté" – mondta a Magyar Körverseny első tengerentúli győztese, a kolumbiai Jaramillo.

 

Tour de HongrieForrás: Origo

Lovassy Krisztián az ötödik helyen végzett. Ami a magyar szurkolók számára még fontosabb, hogy Peák Barna megőrizte a fehér trikót, az összetettben pedig a második helyet.

„A mai szakaszon a nagycsapatok elvégezték helyettünk a munka javát. Nem gondoltam volna, hogy két másodpercnyire leszek a sárga trikótól, de ezt azért ezen a szakaszon nehéz lett volna megszerezni."Másodiknak lenni egy ilyen nagy versenyen nagy dolog, jó érzés volt felállni a hét minden napján valamiért a dobogóért, mindenképpen elégedett vagyok!" – árulta el Peák Barnabás, a Tour de Hongrie összetett versenyének második helyezettje, a viadal fehér trikósa, azaz legjobb 23 éven aluli versenyzője.

Az 5. szakasz eredménye:

1. SUNDERLAND Scott - IsoWhey Sports SwissWellness 02:33:45
2. TESHOME Meron -  BIKE AID 02:33:45
3. ALZATE ESCOBAR Carlos Eduardo - United Healthcare Pro Cycling Team 02:33:45
4. HUCKER Robbie -  IsoWhey Sports SwissWellness 02:33:45
5. LOVASSY Krisztián - Team Differdange-Losch 02:33:45
6. JARAMILLO DIEZ Daniel Alexander - United Healthcare Pro Cycling Team 02:33:45
7. KALABA DušAn - SERBIA, National Team 02:33:45
8. GHEBREIGZABHIER Amanuel - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 02:33:45
9. POGAČAR Tadej - ROG LJUBLJANA 02:33:45
10. DLAMINI Nicholas - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 02:33:45
11. HAEDO Lucas Sebastian - United Healthcare Pro Cycling Team 02:33:45
12. RAILEANU Cristian - Team Differdange-Losch 02:33:45
13. DE CLERCQ Angelo - Marlux-Napoleon Games 02:33:45
14 PEÁK Barnabás -  Kontent-DKSI Cycling Team 02:33:45

 

Az összetett végeredménye:

1. JARAMILLO DIEZ Daniel Alexander  - United Healthcare Pro Cycling Team 13:53:43
2. PEÁK Barnabás - Kontent-DKSI Cycling Team 13:53:45
3. POGAČAR Tadej - ROG LJUBLJANA 13:53:50
4. HUCKER Robbie - IsoWhey Sports SwissWellness 13:53:51
5. DLAMINI Nicholas - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 13:53:52
6. GHEBREIGZABHIER Amanuel - DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 13:53:52
7. RAILEANU Cristian - Team Differdange-Losch 13:53:53
8. TYBOR Patrik - Dukla Banska Bystrica 13:53:55
9. EYOB Metkel -  DIMENSION DATA FOR QHUBEKA 13:53:57
10. RAMOS Ruben Gabriel - Tusnad Cycling Team 13:53:58