Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig Szolnok ad otthont a kajak-kenu válogatónak, amelyen az augusztusi, racicei világbajnokság indulási jogáért csatáznak a versenyzők. Négy számban várhatóan szétlövésre kerül majd sor, miután a válogató pénteki napján más versenyző, illetve egység nyert, mint a három héttel ezelőtti, szegedi viadalon.

Az érintett számok a férfi C-1 1000 méter, a férfi K-2 200 és 1000 méter, valamint a női C-1 200 méter.

Férfi K-1 200 és 1000 méteren, C-1 és C-2 200 méteren, illetve női K-1 és K-2 200 méteren eldőlt a válogató.

Kopasz Bálint szeretne az első háromba kerülni a csehországi világbajnokságon Forrás: Origo

A 20 éves, algyői Kopasz Bálint gyakorlatilag végig uralta a K-1 1000 méter döntőjét, s a célba mintegy másfél hajóhossz előnnyel érkezett.

Ott sokszor van hátszél, ami könnyíti a versenyt, általában jobb időket evezünk a másik a pályán. Nem kell szenvednünk a szembeszéllel" – mondta Kopasz Bálint az Origónak, aki az augusztusi világbajnokságon is szeretne maradandót alkotni.

Horváth Bence Szomolányi Mátéval párosban is diadalmaskodott kétszáz méteren Forrás: Origo

K-1 200 méteren Horváth Bence - Kopaszhoz hasonlóan - fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt, a sprinttávon ritkán látható, közel egy hajóhossz előnnyel érkezett a célba. Horváth második sikerének köszönhetően készülhet a vb-re.

Kicsit meg is illetődtem, mert nem voltak körülöttem a versenytársaim, akikről azt gondoltam, hogy meg tudnának fogni. Nem szoktam kinézni, de megláttam egy hajót a felevező sávban, és azt hittem, valaki megelőzött. Akkor azért bennem volt a majré, de hála istennek csak elnéztem" – mondta Horváth Bence, aki ezzel kvalifikálta magát a csehországi világbajnokságra, de egyelőre konkrét célkitűzést nem támasztott maga elé. „Remélem, hogy Racicében minél jobb helyezést tudok elérni, most megint tettem egy kis lépést. Megvan az Európa-bajnokság és a világbajnokság is. Úgyhogy innentől kezdve nyugodtan készülhetek" – tette hozzá a Horváth Bence, aki párosban Szomolányi Mátéval is diadalmaskodott kétszáz méteren.

A nőknél a 200-as specialista, kajakos Lucz Dórát ezúttal sem tudták megszorítani riválisai, ő is második sikerét aratta.

Lutz Dóra szintén készülhet a csehországi vb-re Forrás: Origo

– mondta Lucz Dóra, aki úgy érzi, hogy ezúttal sokkal jobban sikerült rajtolni, mint három héttel ezelőtt Szegeden. „Szerintem most a hajrá is erősebb volt. Remélem, hogy jövő héten a plovdivi Európa-bajnokságon mindkettő összejön."

A kenusoknál szétlövésre lesz szükség a legrövidebb távon, miután az első fordulóban győztes Devecseriné Takács Kincső ezúttal másodikként ért be győri klub- és párostársa, Balla Virág mögött.

A nap utolsó döntőjében, férfi K-2 1000 méteren Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert ugyanúgy taktikázott, mint szegedi sikere során: hatalmasat hajrázott.

Most azonban ez nem jött be, mert a Noé Zsombor, Bogár Gábor kettőst már nem tudták beérni, és utóbbi egység centiméterekkel nyert.

A vasárnapig tartó verseny az augusztus 24. és 27. közötti racicei vb-re válogat.