Látványos francia siker a Tour nyolcadik napján

cycling Horizontal
France's Lilian Calmejane climbs the last hill in a breakaway as supporters cheer during the 187,5 km eighth stage of the 104th edition of the Tour de France cycling race on July 8, 2017 between Dole and Station des Rousses. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
A hazai közönség előtt versenyző Lilian Calmejane nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny nyolcadik szakaszát szombaton, míg összetettben a címvédő brit Chris Froome változatlan különbséggel vezet.

A Dole és Station des rousses közötti 187,5 kilométeres etapon három nagyobb emelkedő is rostálta a mezőnyt, amely a szakasz végi első kategóriás hegyre már több csoportban érkezett.

Lilian Calmejane erőfeszítéseit értékelték a szurkolók Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A francia kerekes 18 kilométerrel a cél előtt magára maradt az élboly szétszakadása után, így az emelkedő végét és az azt követő lejtmenetet is egyedül kellett megtennie. Bár az öt kilométeres kapunál fájdalmas arccal a lábához kapott, s nyújtania is kellett, végül 37 másodperccel megelőzte a másodikként célba érkező Robert Gesinket, s 50-nel az összetett esélyeseit magában foglaló nagyobb csoportot.

Eredmények:
8. szakasz, Dole-Station des rousses, 187,5 km:
1. Lilian Calmejane (francia, Direct Énergie) 4:30:29 óra
2. Robert Gesink (holland, LottoNL) 37 másodperc hátrány
3. Guillaume Martin (francia, Wanty) 50 mp h.
Az összetett élcsoportja:
1. Chris Froome (brit, Sky) 33:19:10 óra
2. Geraint Thomas (brit, Sky) 12 mp h.
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) 14 mp h.

A versenyzőkre vasárnap a Nantua és Chambéry közötti 181,5 kilométer megtétele vár. A 104. Tour de France-on a július 23-ai, párizsi befutóig 3540 kilométert teljesít a mezőny.