Még csak trónörökösök vagy már ők az új kajakkirálynők?

Vad Ninetta; Lucz Dóra
Plovdiv, 2017. július 15. Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta (j-b) mutatja aranyérmét a női kajak négyesek 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2017. július 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya rendkívül elégedetten értékelte az Origónak a tíz arany-, két ezüst- és négy bronzérmet hozó plovdivi Európa-bajnokságot, amelyen az éremtáblázat élén zártunk. A kajakkirálynők távollétében ragyoghattak a fiatal trónörökösök, a 20 éves Takács Tamara, a 22 éves Lucz Dóra és a 23 éves Bodonyi Dóra is két-két aranyat nyert, de a férfi kajakosok is minden várakozást felülmúltak. 

NŐI KAJAK

Az egyaránt várandós Kozák Danuta és Csipes Tamara távollétében is fantasztikusan szerepeltek női kajakosaink, akik minden egyéni számot megnyertek, de a kajaknégyes is győzni tudott.

Lucz Dóra két aranyat nyert Plovdivban Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ahogy jöttek ezek a 'szép problémák', hogy a versenyzőink közül ketten is anyai örömök elé néznek, mindenkinek volt egy kis fejfájása, de ez megnyitotta az utat a fiatal tehetségeink előtt, akik az utánpótlás világ- és Európa-bajnokságokon jól szerepeltek" - kezdte az Origónak Plovdivban az Eb értékelését Hüttner Csaba. - Húsz éve is történt egy generációváltás, most is megtörtént ez.

A most látott versenyzőink meg fognak ragadni a felnőtt mezőnyben, ha a nagy királynőink visszatérnek.

A női kajak szakág erejét az mutatja meg a legjobban, hogy a riói olimpiai bajnok négyes teljes lecserélésével is tudtunk nyerni.

Balról: Vad Ninetta, Takács Tamara, Medveczky Erika és Lucz Dóra az 500 négyes eredményirdetése után Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hüttner Csaba külön kiemelte Lucz Dórát és Takács Tamarát, a 22 és 20 éves két tehetség egyesben (200, ill. 500 méter) és az 500 négyesben is aranyat szerzett.

- mondta Hüttner.

Rajtuk kívül Bodonyi Dóra is kétszer állhatott a dobogó felső fokára, a 23 éves kversenyző 1000 és 5000 méter egyesben nyert.

Bodonyi Dóra nehéz időszakon van túl, de kilábalt a hullámvölgyből Forrás: MTI/Kovács Tamás

FÉRFI KAJAK

A szakember szerint a férfi kajakszakág is kiemelkedően teljesített, egyetlen számot, az 1000 négyest leszámítva, ahol csupán kilencedik lett a Kammerer, Bárdfalvi, Noé, Ceiner hajó.

"Nagyon sajnálom a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert kajapárost, akik minimálissal csúsztak le a dobogóról. Igaz, ők a válogató után még egy szétlövésen is átestek, így nagyon fáradtan érkeztek az Eb-re.

- utalta Hüttner arra, hogy a vasárnapi 500 párost megnyerték Tótkáék a világ valaha mért legjobb idejével, szombaton pedig 500 négyesben nem hivatalos világrekorddal győztek Mozgi Milánnal és Molnár Péterrel.

"A csattanót a végén 200-on Birkás Balázs és Balaska Márk adta, akik úgy nyerték meg a sprintszámot, hogy - igaz hogy más párral, de - az előző két olimpia bajnoka is a vert mezőnyben volt. Nem szabad elfelejteni a 200-on ezüstérmes Horváth Bencét sem, aki csupán 75 ezredmásodperccel maradt el az olimpiai bajnok Heath-től, pozitívként fogtam fel ezt a vereséget."

Az 500 és 1000 egyesben otthon egyeduralkodó Kopasz Bálint mindkét számában bronzérmes lett, csak a dán Poulsen volt képes arra az Eb-n, hogy mindkét távon dobogóra álljon.

A győztes portugál Fernando Pimentának (jobbra) gratulál a harmadik helyezett Kopasz Bálint az 1000-es döntő után Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ebben a két számban jön össze mindig a legerősebb mezőny a nemzetközi versenyeken. Bálint is egy nagyon hosszú sorozaton van túl, ráadásul vírusos megbetegedéssel is küzdött, amire antibiotikumot is szedett.

Azt gondolom, hogy éremesélyes lesz a világbajnokságon, ami 20 évesen hatalmas eredmény lenne."

NŐI KENU

Hüttner Csaba szerint a világkupákon mutatott teljesítményből már lehetett sejteni, hogy jól fognak szerepelni a magyar kenus lányok az Eb-n is.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső ismét remekelt Forrás: Alexander Shelegov

"Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső az 500 párost nagyon magabiztosan nyerte, tetszett nagyon, ahogy kenuztak. Talán, ha Kincső meg tudta volna tartani azt a húzásszámot a végére is, amivel előtte kenuzott 200-on, akkor megnyerte volna az egyest is. A világbajnokságon ezt kijavíthatja, bár ott erősebb ellenfelek is lesznek.

Az biztos, hogy a párosuk aranyesélyes a vébén is."

FÉRFI KENU

Vasbányai Henrik hányásos, hasmenéses betegséggel küzdött az Eb-n, az előfutamot is így teljesítette.

Hüttner Csaba (jobbról a második) elégedett lehet Forrás: (c)All right reserved/Peter Szalmas

"A középfutamban és a döntőben is maximálisan elégedett voltam vele, ha nem lett volna beteg, biztos, hogy éremesélyes lett volna. A Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros mindkét számban partnere volt a mezőnynek annak ellenére, hogy egy nagyon kiélezett harcon vannak túl a válogatók után, kettősük folyamatosan javul.

A csattanót a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros szolgáltatta,

amely 200-on ezüstérmes lett, ennek nagyon örülök, mert pozitívan hathat a kenuszakág teljestésére a világbajnokságon" - értékelt a szövetségi kapitány.

A vébét augusztus 24. és 27. között Racicében rendezik.