A 36 éves Federer lett Wimbledon királya

Wimbledon Tennis / Federer / gentlemen’s singles final
Roger Federer of Switzerland reacts after scoring during the gentlemen’s singles final of the Wimbledon tennis tournament against Marin Cilic of Croatia at All England Tennis Club in London on July 16, 2017. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A 36 éves svájci Roger Federer minden nehézség nélkül nyerte meg a wimbledoni nyílt teniszbajnokságot, miután a döntőben 6-3, 6-1, 6-4-re legyőzte a horvát Cilicet. Ezzel Federer történelmi, nyolcadik győzelmét aratta Wimbeldonban.

A wimbledoni férfi egyes finálé semmilyen nehézséget nem jelentett a harmadik helyen kiemelt svájcinak. A hetediknek rangsorolt Cilic csupán a harmadik játszmában tudta megszorongatni a kiemelkedő formában teniszező Federert, aki 36 évesen nyolcadik wimbledoni győzelmét érte el.

Roger Federer 36 évesen nyolcadszor nyert Wimbledonban Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Noriaki Sasaki

Az első játszmában a kiválóan fogadó svájci sztár 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, a megilletődött Cilic 3:5-nél ismét elbizonytalanodott, és egy kettős hibával elbukta a 37 perces játszmát.
A második szettben a horvát rögtön elvesztette a szerváját - immár harmadszor -, majd 0:3-nál

a szünetben elsírta magát, és az orvosokkal konzultált.

A játéka továbbra sem javult, egyre többet rontott, egy újabb brék után pedig Federer könnyedén kiszerválta a játszmát.

Federer és a wimbledoni serleg Forrás: AFP/Glyn Kirk

A harmadik felvonás előtt Cilic ápolást kért a talpa miatt, ennek eredményeként váratlanul kiegyenlített lett a meccs, mígnem a rákapcsoló Federer 3:3-nál ismét brékelt.

Innen már nem volt visszaút a horvát számára, aki 1-1-re rontotta mérlegét a GS-döntőkben.

A találkozó 1 óra 42 percig tartott. Federer az egész versenyen egyetlen szettet sem vesztett - a döntőben sem. Pályafutása során ez volt a 19. GS-diadala.

Roger Federer nyolcadik alkalommal nyerte meg a wimbledoni angol nyílt teniszbajnokságot Forrás: AFP/Adrian Dennis

Korábban egyetlen teniszező sem volt képes nyolc wimbledoni győzelemre. Federer győzelmének értékéből az sem von le semmit, hogy ellenfele kisebb sérüléssel játszott a döntőben. Federer pályafutása 93. tornáját nyerte meg, londoni trófeája mellé 2,2 millió fontot (759 millió forint) kapott.