Társoldalunk:

A 36 éves Federer lett Wimbledon királya

2017.07.16. 16:56

A 36 éves svájci Roger Federer minden nehézség nélkül nyerte meg a wimbledoni nyílt teniszbajnokságot, miután a döntőben 6-3, 6-1, 6-4-re legyőzte a horvát Cilicet. Ezzel Federer történelmi, nyolcadik győzelmét aratta Wimbeldonban.

A wimbledoni férfi egyes finálé semmilyen nehézséget nem jelentett a harmadik helyen kiemelt svájcinak. A hetediknek rangsorolt Cilic csupán a harmadik játszmában tudta megszorongatni a kiemelkedő formában teniszező Federert, aki 36 évesen nyolcadik wimbledoni győzelmét érte el.

Roger Federer 36 évesen nyolcadszor nyert WimbledonbanForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Noriaki Sasaki

Az első játszmában a kiválóan fogadó svájci sztár 2:2-nél elvette ellenfele adogatását, a megilletődött Cilic 3:5-nél ismét elbizonytalanodott, és egy kettős hibával elbukta a 37 perces játszmát.
A második szettben a horvát rögtön elvesztette a szerváját - immár harmadszor -, majd 0:3-nál a szünetben elsírta magát, és az orvosokkal konzultált. A játéka továbbra sem javult, egyre többet rontott, egy újabb brék után pedig Federer könnyedén kiszerválta a játszmát.

Federer és a wimbledoni serlegForrás: AFP/Glyn Kirk

A harmadik felvonás előtt Cilic ápolást kért a talpa miatt, ennek eredményeként váratlanul kiegyenlített lett a meccs, mígnem a rákapcsoló Federer 3:3-nál ismét brékelt. Innen már nem volt visszaút a horvát számára, aki 1-1-re rontotta mérlegét a GS-döntőkben.  A találkozó 1 óra 42 percig tartott. Federer az egész versenyen egyetlen szettet sem vesztett - a döntőben sem. Pályafutása során ez volt a 19. GS-diadala.

Roger Federer nyolcadik alkalommal nyerte meg a wimbledoni angol nyílt teniszbajnokságotForrás: AFP/Adrian Dennis

Korábban egyetlen teniszező sem volt képes nyolc wimbledoni győzelemre. Federer győzelmének értékéből az sem von le semmit, hogy ellenfele kisebb sérüléssel játszott a döntőben. Federer pályafutása 93. tornáját nyerte meg, londoni trófeája mellé 2,2 millió fontot (759 millió forint) kapott.