Csak egy magyar búcsúzott a vívó-világbajnokság első napján

vívó-világbajnokság
A kilenc pástra lépett magyar közül nyolc jutott fel a 64-es táblára a lipcsei vívó-világbajnokság nyitónapi selejtezőiből
Vágólapra másolva!
A kilenc pástra lépett magyar közül nyolc jutott fel a 64-es táblára a lipcsei vívó-világbajnokság nyitónapi selejtezőiből, hárman pedig kiemeltként lehetnek ott a legjobbak küzdelmeiben.

A szerdai versenynapon férfi kardban és párbajtőrben, illetve női tőrben kezdődtek meg a versenyek.

A kardozók 130 fős mezőnyében világranglistás helyezésének köszönhetően kiemeltként három magyarnak -

Szilágyi Áronnak (1.), Szatmári Andrásnak (10.) és Gémesi Csanádnak (16.) - nem kellett még pástra lépnie,

Decsi Tamás pedig gyorsan csatlakozott hozzájuk. Csoportjában mind a hat ellenfelét legyőzte, így tovább már nem kellett izgulnia.

Férfi párbajtőrben - melyben 210 induló volt - Rédli András ötből öt asszót nyert meg, ezzel közvetlenül a főtáblára került. Hibátlanul zárta az első szakaszt Somfai Péter is (6/6), de neki rosszabb találataránya miatt még további párharcokat kellett vívnia. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint ezt így kommentálta:

A szlovén Jan Golobicot aztán magabiztosan intézte el (15-4), a kanadai Marc-Antoine Blais-Belanger viszont kemény csatára késztette, de így is összejött a győzelem (15-14), a vége előtt történt egyenlítéssel és ráadástussal.

A kilenc pástra lépett magyar közül nyolc jutott fel a 64-es táblára a lipcsei vívó-világbajnokság nyitónapi selejtezőiből Forrás: hunfencing.hu

A csoportkört öt győzelemmel és egy vereséggel záró Bányai Zsombornak nem okozott gondot a libanoni Csafik el-Huri (15-6) és a holland David van Nunen sem (15-8), míg a 4/5-tel kezdő Siklósi Gergely 13-11-re legyőzte az iráni Mohammad Eszmaeilit, utána viszont 15-8-ra kikapott az orosz Nyikita Glazkovtól, így ő nem került a legjobb 64 közé.

Női tőrben Lupkovics Dóra hibátlanul, öt győzelemmel zárta a csoportkört, Mohamed Aida ötször nyert és egyszer kapott ki, Kreiss Fanni négy asszót vett sikerrel, egyben maradt alul, míg Kondricz Kata 3/3-mal fejezte be az első szakaszt.

Mivel ebben a szakágban kisebb volt a mezőny - 91 induló -, mindannyian közvetlenül a főtáblára kerültek.

Csütörtökön a női kardozók és párbajtőrözők, valamint a férfi tőrözők selejtezőit rendezik. A 64-es táblák asszói péntektől vasárnapig zajlanak majd, végül a csapatversenyekre kerül sor hétfőtől szerdáig.