Sikeresnek értékelte a vívók vébészereplését a szövetségi kapitány

Szatmári András; Szilágyi Áron
Lipcse, 2017. július 24. Szilágyi Áron (b) és Szatmári András, miután Magyarország győzött Olaszország ellen a lipcsei vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének elődöntőjében 2017. július 24-én. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Udvarhelyi Gábor szerint a női szakág szereplése csalódást keltő, ennek ellenére nem lehetetlen az olimpiai részvétel kiharcolása.

"Egynél több aranyat legutóbb tíz éve nyertünk vb-n, és csaknem százhúsz országból végeztünk a negyedik helyen az éremtáblázaton. Ezek egyértelműen olyan adatok, amelyekre büszke lehet a válogatott, illetve a honi vívótársadalom" - idézte a szakvezetőt a hazai szövetség honlapja.

A magyarok egy-egy első, második, illetve harmadik helyezéssel zárták a lipcsei vb-t. Győzött a kardozó Szatmári András, ezüstöt szerzett ugyanő Szilágyi Áronnal, Gémesi Csanáddal és Decsi Tamással csapatban, míg a bronzot a párbajtőröző Rédli András harcolta ki.

A Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta csapat ezüstérmet nyert Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

Udvarhelyi Gábor számára - amint az a hunfencing.hu oldalon olvasható - egyértelmű csalódást a női kard szakág szereplése jelentett. Kiemelte, hogy a világranglista közvetlen élcsoportjába tartozó Márton Anna sorozatban harmadik világversenyén teljesített tudása alatt, és ezt a csapat is bánta.

- utalt arra, hogy a nyolcaddöntőben kikapott az együttes, hozzátéve, a végeredmény női tőrben és női párbajtőrben sem volt jó.

A szövetségi kapitány ezzel együtt úgy érzi,

egyik női szakágban sem lehetetlen küldetés az olimpiai szereplés kiharcolása.

A nők már a nyolcaddöntőben búcsúztak Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A tavaly egyformán olimpiai bajnoki címet nyert Szász-Kovács és Szilágyi visszafogottabb szerepléséről úgy vélekedett, hogy

"Az én szememben továbbra is mindketten a világ legjobbjai, ők a legfontosabb pillanatokban bizonyították a tudásukat és a nagyságukat" - mondta.

Az olimpiai célokat tekintve úgy fogalmazott: "Úgy érzem, hogy férfi kardban kialakult az a csapat, amely felveszi a versenyt a kvótáért, férfi párbajtőrben pedig kialakulófélben van. A többi fegyvernemben azonban nagyon sokat kell dolgoznunk azért, hogy az ideális felállás megfelelő időben kialakuljon".