Kajak-kenu: a magyarok három arannyal zárták a pitesti hétvégét

Gazsó Dorka
Gazsó Dorkának nagy lökést adhat a győzelem
Vágólapra másolva!
Az ötszáz méteres döntőkben vasárnap délután 3 arany-, 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzett a magyar válogatott a romániai Pitestiben zajló ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Kajak egyesben nyerni tudott az ifik között Gazsó Alida Dorka és Varga Ádám, ifi párosban pedig Biben Karina és Bakó Olga. Ezüstérmet szerzett a férfi ifi C-4 és a női kenupáros, az U23-as női kajakos duónak bronzérem jutott.

Első éves ifiként aratott fölényes győzelmet Gazsó Dorka a női kajak egyesek 500 méteres döntőjében. A magyar lány fél távig hagyta vezetni a mexikói Fragozat, majd sebességet váltott, állva hagyta a mezőnyt és több mint másfél hajóval nyert világbajnoki címet a szintén nagyot hajrázó fehérorosz Svita és a mexikói előtt. Érdekesség, hogy ebben a számban tavaly is Magyarország nyerte a világbajnoki címet Homonnai Luca révén.

Ez sikerült is, bár a rajtom nem volt az igazi, de utána fokozatosan hoztam fel a többi hajót, majd megléptem tőlük. Ez a siker nagy löketet adott a jövő évre is, így már tudom, hogy fejben is össze tudom szedni magam bármilyen fontos versenyre" – mondta Gazsó Alida Dorka.

Gazsó Dorkának nagy lökést adhat a győzelem Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy (ICF)

Hasonló pályát ment Varga Ádám, szerencsére ugyanolyan végeredménnyel, mint Gazsó Dorka. A tegnap K-1 1000 méteren ezüstöt szerző kajakos is negyedik volt 250-nél, majd óriási hajrába kezdett és 37 ezreddel verte meg a második helyen befutó szerb Zdelart, az orosz Shasilin pedig harmadik lett.

így most még jobban örülök az eredménynek. A befutó után egyébként nem láttam, hogy hányadik lettem" – mondta Varga Ádám.

Varga Ádám előzetesen nem kalkulált a győzelemmel Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy (ICF)

Iszonyúan elvert viszont mindenkit ifjúsági női kajakpárosban Biben Karina és Bakó Olga. A magyar lányok már a táv elején vezettek, győzelmüket a második 250 méteren sem veszélyeztette senki, a hátukat nézte az egész mezőny. Közel 2,2 másodperccel verték meg a második helyen befutó románokat.

„Szerettünk volna egy jót rajtolni, aztán elnyújtott utazót menni és indítani 250-nél, kétszáznál és az utolsó száznál is, ez lett az eredménye" – mondta Bakó Olga. – „Reméltem, hogy nyerhetünk, azt viszont nem gondoltam, hogy ekkora különbséggel.

Szerintem annak köszönhetjük a sikert, hogy fejben nagyon összeszedettek voltunk."

A magyar lányok fejben is ott voltak a versenyen Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy (ICF)

Összejött az érem Nagy Biankának is Pitestiben. A szegediek ifjúsági kenusa egyesben kétszer is a dobogó közelében járt ezen a vb-n, vasárnap délután Bragato Giadával indult a hosszabbik női kenus távon párosban és ezüstérmet szerzett a kínaiak mögött. A mieink 250 méternél még csak a negyedik helyen álltak, de jól osztották be az erejüket és hatalmas hajrá után értek be a második helyen.

ezt most párosban is elég jól összejött" – mondta Nagy Bianka. – „Talán még a kínaiakat is megfoghattuk volna, ha a rajtunk jobban sikerül" – tette hozzá Bragato Giada.

Nagyot mentek ifjúsági C-4 500 méteren is a magyarok.

A Zombori Dominik, Kállai Róbert Gida, Slihoczki Ádám, Szőke Attila összetételű egység sokáig haladt a harmadik helyen, a hajrában viszont meg tudták előzni a lengyel egységet, így előttük és az oroszok mögött szereztek világbajnoki ezüstérmet.

Elégedettek lehetünk, hogy így is összejött nekünk ez az ezüstérem" – mondta Zombori Dominik – „Valószínűleg a négyes kormányzása közben tettem egy olyan mozdulatot, ami megerőltette a kezem, kezdődő ínhüvelygyulladást állapítottak meg nálam az orvosok, ezért pihennem kellett és a felkészülés utolsó két napján csak futni tudtam, evezni nem. Szerencsére a hétvégén a kenuzásban nem zavart a sérülésem" – tette hozzá a párosban világbajnoki címet szerző Szőke Attila.

Végig a középmezőnyben haladt az Erős Patrik, Obert Ákos, Csokor Erik, Kos Benedek összeállítású ifjúsági férfi kajaknégyes 500 méteren és a negyedik helyet szerezték meg a német, a lengyel és a dán hajó mögött.

Az ifjúsági és az U23-as kajak négyes is a középmezőnyben végzett Forrás: canoephotography.com / Balint Vekassy (ICF)

Hasonlóan szerepelt az U23-as férfi négyes is az új olimpiai számban. Noé Zsombor, Bogár Gábor, Koleszár Mátyás és Kuli István az ötödik helyen ért célba, a döntőt a spanyolok nyerték meg.

U23 C-2 500 méteren Khaut Kristóf és Hajdú Jonatán hetedik lett, K-1 500 méteren pedig Kopasz Bálint hajszállal lemaradva a dobogóról negyedik helyezést szerzett.

A csattanót a magyar csapat számára pedig az U23-as női kajakpáros szolgáltatta. Racskó Fruzsina és Malcsiner Eszter a táv első felében simán vezetett, a végét a lengyelek és a spanyolok jobban bírták, így a mieink megszerezték Magyarország tizennyolcadik érmét a világbajnokságon.

„Nem ez volt életünk pályája, picit billegtünk, többször megszakadt a ritmus, de ennek ellenére elégedettek lehetünk.

Nekem az első évem, amikor nemcsak négyesben, hanem más egységben is ki tudtam jutni a világbajnokságra, boldog vagyok, hogy mindkét számban érmet szereztem" – mondta a páros sikere után Malcsiner Eszter, aki Racskó Fruzsinához hasonlóan világbajnok lett szombaton négyesben.

Magyarország a korábbi évek hagyományainak megfelelően ezúttal is az utánpótlás világbajnokság legeredményesebb nemzete lett, miután a válogatott 7 arany-, 8 ezüst- és 3 bronzérmet szerezett Pitestiben.

a tegnapi szelet pedig szívesen elfelejteném, mert az nem nekünk kedvezett. Örülök annak, hogy mindenki becsülettel küzdött és mindent megtett a jó szereplésért. Köszönöm a versenyzők és az edzők munkáját, jó csapatot alkottunk itt Pitestiben" – értékelte a világbajnokságot Dónusz Éva, utánpótlás szövetségi kapitány.