Kiégett a riói olimpia egyik helyszíne

Vágólapra másolva!
Kiégett a 2016-os riói nyári olimpia egyik helyszíne, a kerékpárversenyek otthonául szolgáló Velodrom. A balesetet egy népszerű helyi szokás okozta.

Rio de Janeiro polgármestere is megerősítette, amit már mindenki tudott, hogy tűzvész pusztított a 2016-os nyári olimpia egyik helyszínén, a Velodromban. A kerékpárversenyek otthonául szolgáló, annak idején 44,9 millió dollárba (kb. 11,5 milliárd forint) kerülő létesítménynek eddig is elég mostoha volt a sorsa - nem különben a többi létesítménynek -, ezúttal viszont vélhetően sikerült a bontás sorsára juttatni.

A tüzet az egyik közeli favellából felengedett gázzal töltött ballonok okozták, amilyeneket a helyiek gyakran eregetnek, különösen egyházi ünnepek alkalmával. Az egyik ballon nem szállt elég magasra, nekiütközött a Velodromnak, ami azonnal ki is gyulladt, majd az újabb ballonok csak fokozták a tüzet.

A tavalyi paralimpia alatt a Carioca 3 csarnoknál történt hasonló eset, de ott sikerült gyorsan megfékezni a tüzet.

A Velodromot az olimpia után nem tudták hasznosítani, és ugyanúgy pusztulásnak indult, mint a többi létesítmény. Idén májusban aztán újra megnyitották, egy nagyszabású kerékpáos rendezvénynek adott otthont, amelyhez konferenciák is csatlakoztak - a város így próbálta jelezni, hogy a létesítménynek van jövője.