Társoldalunk:

Universiade - Esküt tett a magyar küldöttség

2017.08.03. 16:09

Az egyetemisták és főiskolások augusztus 19. és 30. között Tajpejben sorra kerülő seregszemléjén az utóbbi negyven év legnagyobb magyar delegációja, 210 fő, közte 141 sportoló vesz részt.

A Magyar Sport Házában tartott ünnepségen Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke arról beszélt, hogy az Universiade az olimpia után a második legnagyobb multisport esemény a világon. Tajvanon a 14 kötelező sportág mellett még hét lesz műsoron, a magyar színek képviselői 14 sportágban - asztalitenisz, atlétika, cselgáncs, golf, gyorsasági görkorcsolya, íjászat, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, tekvondó, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda - versenyeznek.

"Statisztikák bizonyítják, hogy aki Universiadét nyer, ötven százalék eséllyel olimpiai érmes is lesz. Ugyanakkor vannak, akiknek az Universiade-győzelem a pályájuk csúcsa" - hangsúlyozta Kiss Ádám.

Az Universiadén is éremesélyes a magyar vízilabda csapatForrás: Kovács György

"Álmai mindenkinek lehetnek, de azokat valóra váltani csak elkötelezettséggel lehet" - kezdte beszédét az esemény hivatalos bemutatkozó kisfilmjének megtekintése után Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki megemlítette, hogy az egykori magyar Universiade-győztesek, -érmesek közül többen lettek neves sportolók, sportvezetők a későbbiekben. Közülük jelen volt többek között Imre Géza, Sákovicsné Dömölky Lídia és Kamuti Jenő is.

A sportállamtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormány elkötelezett a sport iránt és kiemelten kezeli az ifjúság ügyét.

Az eskü szövegét a 19 éves Rózsa Dávid, kétszeres magyar bajnok golfozó, a küldöttség újonca és egyik legfiatalabb tagja mondta elő, majd Szabó Tünde átadta a csapatzászlót Kiss Ádámnak, a delegáció vezetőjének.