Társoldalunk:

A királyt megfosztották trónjától

2017.08.05. 23:01

Usain Bolt bronzéremmel búcsúzik az 100 méteres síkfutástól. Attól a Justin Gatlintől kapott ki a londoni atlétikai világbajnokság döntőjében, akit valóságos közellenségként kezelt a stadion.

A világbajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt száma volt a férfi 100 méteres síkfutás, miután tavaly kiderült, hogy ez lesz az utolsó egyéni számban, amiben hivatalosan versenyen rajthoz áll Usain Bolt. 

Usain Bolt: A világ atlétikáját megmentette, de örökké ő sem futhat

Pénteken megkezdődik az idei év legnagyobb sporteseménye, a sorrendben tizenötödik atlétikai világbajnokság Londonban. Amelynek - függetlenül attól, hogy hány világcsúcs születik, vagy születik-e egyáltalán - a legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye Usain Bolt utolsó színre lépése lesz a futópályán. Nyilván sokan vitatkoznak a megállapítással, amely szerint már nem oszt és nem szoroz, hogy a világ leggyorsabb embere végül győz-e búcsúfellépésén, vagy sem.

A háromszoros világbajnok - ezt rajta kívül csak Carl Lewis és Maurice Green mondhatja el magáról - jamaicai vágtázó nem futott jól az előfutamban, 10,13-at utoljára 2007-ben futott. Az elődöntőben aztán már jobban ment, és ugyan 9,98-as ideje egy századdal elmaradt a futamát megnyerő amerikai Christian Coleman mögött, látszott, hogy még van benne tartalék.

A vb előtt a legnagyobb riválisának tartott, szintén amerikai Justin Gatlin csak a hatodik idővel, 10,09-cel jutott a döntőbe. Ahol viszont mégis ő ünnepelhetett, hiszen nagyszerűen hajrázva végül 9,92 másodperccel megnyerte a döntőt, megelőzve Colemant (9,94) és Boltot (9,95).

És próbált is ünnepelni szegény Gatlin - aki ezúttal ötösre vizsgázott fair play-ből, amikor meghajolt Bolt előtt -, de honfitársain kívül a kutya sem figyelt rá.

Forrás: AFP/Jewel Samad

A stadion egy emberként skandálta Usain Bolt nevét, őt üldözték a fotósok, és ő adta az első villáminterjút. 

A doppingvétség miatt kétszer is eltiltott Justin Gatlin így minden bizonnyal felemásan élte meg a pillanatot, ami élete legnagyobb élménye lehetett volna, de feltehetően így sem fogja soha elfelejteni, hogy magányosan körözött a londoni olimpiai stadionban, miközben mindenki azt a futót ünnepelte, akit percekkel korábban fosztott meg a trónjától.

A célfotó:

"Álmodtam erről a napról - mondta Gatlin a futás után az NBC-nek adott interjúban. - Keményen dolgoztam ezért a napért. Nem magamra gondoltam, csakis másokra, akik erőt adtak ehhez a küzdelemhez."

"Csodálatos a közönség! - érzékenyült el egy kicsit Bolt a pályán adott villáminterjú közben. - Ezt soha nem gondoltam volna. Fantasztikus érzés! London, hálás vagyok a tőletek kapott támogatásért, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ma este győzelemmel búcsúzni."

A javításra még lesz esélye, hiszen a világcsúcstartó és világbajnoki címvédő jamaicai 4 x 100-as váltó tagjaként még egyszer rajthoz áll a vb-n, jelesül augusztus 12-én. 

Szombati eredmények (a vb honlapjáról):
férfiak:
100 m, világbajnok:
Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9,92 másodperc
2. Christian Coleman (Egyesült Államok) 9,94
3. Usain Bolt (Jamaica) 9,95

diszkoszvetés, világbajnok:
Andrius Gudzius (Litvánia) 69,21 méter
2. Daniel Stahl (Svédország) 69,19
3. Mason Finley (Egyesült Államok) 68,03

távolugrás, világbajnok:
Luvo Manyonga (Dél-afrikai Köztársaság) 8,48 m
2. Jarrion Lawson (Egyesült Államok) 8,44
3. Ruswahl Samaai (Dél-afrikai Köztársaság) 8,32

nők:
10 000 méter, világbajnok:
Almaz Ayana (Etiópia) 30:16.33 perc
2. Tirunesh Dibaba (Etiópia) 31:02.69
3. Agnes Jebet Tirop (Kenya) 31:03.50