Társoldalunk:

Szenzáció Londonban: Baji Balázs vb-bronzérmes 110 gáton

2017.08.07. 22:32

Baji Balázs fantasztikus futással megszerezte a bronzérmet a 2017-es londoni atlétikai világbajnokság 110 méteres gátfutásában. Ideje 13.28 másodperc. A tavalyi Európa-bajnokságon nyert ezüst után újabb medállal gazdagodott, ezúttal egy világsztárokkal teletűzdelt mezőnyben.

A magyar sprinter jól kapta el a rajtot, de visszaesett, így 70 méternél is csak az ötödik-hatodik helyen futott, de parádésan jött le az utolsó gátról, és kitűnő hajrájának, valamint beérkezésének köszönhetően bronzérmet ünnepelhetett. Bajit a szám olimpiai bajnoka, Omar McLeod és a legutóbbi vb győztese, az orosz Szergej Subenkov előzte meg.

Baji Balázs fantasztikus hajrával megszerezte a bronzérmetForrás: AFP/Andrej Isakovic

Ez a magyar futósport legjobb világbajnoki eredménye. A békéscsabai sprinternek 13.28 is elég volt a dobogóhoz, amivel ismét megverte például Aries Merritt olimpia bajnokot. Az állatorvosként praktizáló magyar futó a vasárnapi elődöntőből futamát megnyerve került a fináléba, amivel nagy bravúrt hajtott végre, hiszen 1987 óta nem volt magyar, aki 5000 méternél rövidebb számban döntőbe tudott kerülni vb-n. Hétfői bronzérme pályafutása legnagyobb sikere, 110 gáton pedig a második felnőtt világversenyes dobogós helyezése a tavalyi Európa-bajnokságon szerzett ezüstje után.

A címben azt írtuk, hogy szenzáció. Az, mert az atlétika a világ legnépszerűbb és legelterjedtebb sportága. Ebben a sportágban szabadtéri világbajnokságon magyar futónak dobogóra állnia - ez eddig csak az álmok kategóriájában létezett.

Baji Balázs nyilatkozata

Baji Balázs az M4 Sporton a következőket nyilatkozta: „Egyszerűen nem akarom elhinni, ami velem történt, hihetetlenül boldog vagyok. Egy álmom vált valóra, arra persze nem mertem gondolni, hogy ez itt, Londonban bekövetkezhet. Nagyon kemény verseny volt. Szerintem az egész mezőnyön rajta volt az a teher, hogy ez egy világbajnoki döntő. A végén nem tudom, hogy mi történt velem, de az utolsó két gáton olyan energia szabadult fel bennem, amely hozzásegített a vb-bronzéremhez. Amikor beértem a célba és ránéztem a táblára, el sem hittem, hogy harmadik lettem. Már csak azért sem, mert a második gáton akadt egy kis hiba a versenyzésemben. Szerencsére azonban ez sem zökkentett ki. Ez volt a negyedik világbajnokságom, a tapasztalat tehát megvolt, úgy érzem a korábbi vb-ken történtek most álltak össze egy kerek egésszé.

A célbaérkezés pillanata a férfi 110 méteres gátfutás londoni döntőjében. Balról a második Baji BalázsForrás: AFP/Antonin Thuillier

Nagyon mélyről jöttem fel. örülök, hogy a világ tetejére állhatok, mert számomra ez a bronzérem a világ teteje. Persze, a gondolatot még szoknom kell, hogy harmadik lettem. Talán, ha kezemben lesz az érem, bár lehet, hogy akkor sem fogom elhinni. Azt hiszem, a világ talán most már a nevemet is megtanulja, hogy nem Badzsi vagyok, hanem Baji."

110 méteres férfi gátfutás, döntő:

1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc
2. Szergej Subenkov (független induló) 13.14
3. BAJI BALÁZS (MAGYARORSZÁG) 13.28
4. Garfield Darien (Franciaország) 13.30
5. Aries Merritt (Egyesült Államok) 13.31
6. Shane Brathwaite (Barbados) 13.32
7. Orlando Ortega (Spanyolország) 13.37
8. Hansle Parchment (Jamaica) 13.37

Baji Balázs és a győztes Omar Mcleod a férfi 110 méteres gátfutás döntője utánForrás: AFP/Andrej Isakovic

Az eddigi magyar vb-érmesek:

1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkosz)
1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapács)
1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)
1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapács)
2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapács), 2. Fazekas Róbert (diszkosz)
2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)
2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapács)
2013, Moszkva: 2. Pars
2017, London: 3. Baji Balázs (110 m gát)