Vágólapra másolva!
A londoni atlétikai vb egyik legnagyszerűbb története a dél-afrikai távolugróé, Luvo Manyongáé. Mert olyan mélyről talán senki nem jutott olyan magasra, mint ő. A gettó és a kristály nevű drog rabjaként először szenvedélybetegségét győzte le, majd megnyerte élete első világbajnoki címét.

Mbekweni egy apró település Dél-Afrikában, egy órányi autóútra Fokvárostól. Luvo Manyonga itt nőtt fel, igen nagy szegénységben. "Amikor úgy alszol el, hogy este nincs étel az asztalon, az keménnyé tesz" - emlékszik vissza gyerekkorára. Apja többet volt távol a családtól, mint nem. Édesanyja, Joyce takarításból próbálta fenntartani a népes családot. A nélkülözés keménnyé tette őt, ugyanakkor sérülékennyé is. Tehetségét hamar felfedezte egy helyi edző, Mario Smith, amint társai szórakoztatására autókat és kerítéseket ugrált át természetes könnyedséggel.

Luvo Manyonga még 2011-ben Forrás: AFP/2011 Gallo Images/Gallo Images

A hirtelen jött sikerektől és gazdagságtól, valamint az ebből fakadó problémáktól azonban Mario Smith sem tudta megvédeni tanítványát.

A 18 évesen egy junior Afrika-bajnoki bronzéremmel debütáló fiatalember egy évvel később már 819 centiméternél tartott. 2011-ben pedig végleg letette névjegyét a felnőttek között is, amikor a degui vb-n az ötödik helyen végzett.

Majdnem ez lett a végzete. Az abban az évben versenyzéssel megkeresett mintegy másfél millió forintnak megfelelő dél-afrikai rand akkora összeg volt a nyomorban élő család számára, hogy az már-már luxus körülményeket jelentett. A hirtelen jött gazdagságot; számtalan barátot, jóakarót eredményezett, és sajnos nem a jobb fajtából valókat. Folyamatosan kértek tőle kölcsön, és menet közben jöttek a bulik, majd ezzel együtt a drogok is. Edzője saját pénzéből próbálta támogatni tehetséges tanítványát, aki azonban nem hallgatott rá. Mi több, a londoni olimpia előtt beütött a legnagyobb baj: tiltott - egyébként nem teljesítményfokozó - szert, metamfetamint találtak a szervezetében.

A kristály

A metamfetamin egy idegrendszert stimuláló kábítószer. Köznyelvi neve a kristály, meth, speed. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike. A világ legtöbb országában jogilag tiltott a drog bármilyen célú használata, mert semmilyen gyógyászati hatást sem tulajdonítanak a szernek. Használata eufóriát és izgalmi állapotot okoz, ami nagy eséllyel függőséghez vezet. Bebizonyosodott, hogy a metamfetamin hosszú távú alkalmazása emberek esetében agykárosodást okoz. Többek között csökken a szürkeállomány mérete, valamint több agyi régió is károsodik.

Két éves eltiltást kapott, amelyből végül másfelet kellett letöltenie. 2014-ben, amikor újra versenyezhetett volna, edzője kitöltötte a szükséges papírokat a Brit Nemzetközösségi Játékokon való részvételhez. Csakhogy formai hibát követett el, amely miatt Manyonga nem indulhatott és ezért összeveszett edzőjével és mentorával, aminek később jóvátehetetlen következménye lett.

Mario Smith éppen Mbekweni felé autózott, hogy tisztázza a félreértést versenyzőjével, amikor halálos autóbalesetet szenvedett.

Újabb nyomorúságos, drogokkal súlyosbított időszak köszöntött be Manyonga életében. Gideon Sam, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság enöke ekkor látogatta meg a távolugrót. A körülményektől elborzadva kérte a Bizottságot, hogy fizessék szállását és edzéseit a Pretoria Egyetem edzőközpontjában. Mindenki legnagyobb szerencséjére megkapta a támogatást, Manyonga pedig elfogadta a segítséget.

- emlékezett vissza erre az időszakra.

Luvo Manyonga ugrás közben Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

Ekkor jelent meg az életében John McGrath. A korábbi evezős, jelenleg testépítő-edzőt nem a véletlen sodorta Manyonga közelébe. A 49 éves ír óriási fantáziát látott benne. A pároson kívül senki nem hitt a kapcsolat sikerében. Mint mondták, McGrath-nak nincs atlétikai edzői képesítése, hogyan tudná hát felkészíteni Manyongát. Nos, képes volt rá!

Tavaly nem csak hogy kiharcolták az olimpiai indulás jogát, de Rióban, a távolugrás olimpiaidöntőjében hősünk 837 centiméteres egyéni csúcsot teljesítve vezetett az utolsó sorozatban.

Akkor még nem lett teljes a tündérmese. Jött az amerikai Jeff Henderson, és egyetlen
centiméterrel túlugrotta.

Luvo Manyonga Londonban ért fel a csúcsra Forrás: AFP/Antonin Thuillier

Idén viszont már tényleg neki állt a zászló! Április végén Potchefstroomban 865 centiméterig repült, tornymagasan vezette London előtt a világranglistát. A vb-döntőben a tavaly őt legyőző amerikaitól nem kellett tartania, mert az 784 centiméteres eredménnyel kiesett a selejtezőben.

Ő viszont hozta magát, és a hűvös, kavargóan szeles időben 848-ig jutott. Egy másik amerikai, Jarrion Lawson ugyan az utolsó sorozatban négy centire megközelítette, de az aranyat már nem tudta elvenni tőle. Kristálytiszta győzelem volt, drogok, kristály nélkül.

A világbajnok öröme Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A szakemberek úgy tartják, hogy ha valaki, akkor a jelenlegi mezőnyből ő lehet képes megdönteni Mike Powell 1991 óta fennálló világcsúcsát, a legendás 895 centimétert.

Manyongának erre külön elmélete is van. "Abban az évben születtem, amikor Mike megugrotta Tokióban a rekordot. Ez nem lehet a véletlen műve" - vallja. Kíváncsian várjuk, mire jut majd. Egy biztos: 30 évesen aligha fog kábítószer-túladagolásban meghalni.

Névjegy

Név: Luvo Manyonga
Nemzetiség: dél-afrikai
Született: 1991. január 8., Mbekweni
Sportág: atlétika, távolugrás
Testmagasság: 185 cm
Testsúly: 65 kg
Eredményei: Világbajnok - London, 2017, világbajnoki 5. - Degu, 2011
Olimpiai ezüstérmes - Rio de Janeiro, 2016
Afrika Játékok-bajnok - Maputo, 2011
Junior vilgbajnok - Moncton, 2010