Társoldalunk:

Új névvel kezd új életet Mo Farah

2017.08.14. 15:03

A négyszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Mo Farah a londoni vb-n futott utoljára rekortánon. Ezentúl az országúti versenyekre fog koncentrálni, és már a sokkal komolyabb Mohamed Farah néven fog ezeken indulni.

A londoni világbajnokság 5000 méteres döntőjében szerzett ezüstéremmel (az etióp Muktar Edris győzte le) búcsúzott el az atlétikai pályáktól minden idők egyik - ha nem a legjobb - 5000 és 10000 méteres futója, a brit Mo Farah. Az atlétikától ugyanakkor nem szakad el, a jövőben azonban már csak országúti versenyeken fog indulni. 

Mo FarahForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Ahol viszont már hiába keresnénk a Mo Farah nevet. "Az országúti nevem Mohamed. Úgy érzem, Móval végeztem. El kell felejtenem mindent, amit eddig elértem."

A nagy bejelentésre látványos show műsor keretében került sor: Farah a London Eye nevű óriáskerék egyik kabinjának a tetejéről integetett a lentieknek.

Az 1983-ban a szomáliai Mogadishuban Mohamed Muktar Jamah Farah néven született atléta nyolcéves volt, amikor brit állampolgár apjával Londonba költözött. 2006-ban már nyert egy Európa-bajnoki ezüstöt Göteborgban 5000 méteren, az igazi áttörésre azonban 2010-ig kellett várni, amikor 5000 és 10000 méteren is Európa-bajnok lett. 2011-ben a rövidebb távon először lett világbajnok, hogy aztán a következő két vb-n mindkét távon aranyérmet nyerjen. 

A londoni és a riói olimpián is duplázni tudott, így a finn Lasse Virén a második atléta lett, akinek ez sikerült. Ugyancsak a világon másodikként volt egy időben mindkét távon olimpiai és világbajnoki címvédő, viszont az első, aki valóban meg is védte mindkét címét mindkét nagy világversenyen.

Egyedül a londoni olimpia óta rendre felbukkanó doppingvádak keserítik meg az életét. A tény, hogy évek óta együtt dolgozik azzal az Alberto Salazarral, akinek a neve rendszeresen előkerült Lance Armstrong doppingügyében.

Farah és Alberto SalazarForrás: AFP/Adrian Dennis

"Az emberek büszkék az eredményekre, amiket elértem. Azt írtok, amit akartok - üzente az újságíróknak az utolsó futása után. - Mindezt a kemény munkának és az elhivatottságomnak köszönhetem. Miért kell minden évben újra és újra előhozni, hogy én vagy Alberto átléptünk-e egy határt. Elértem, amit elértem, hiába próbáljátok tönkretenni."