Vágólapra másolva!
Sporttörténelmi pillanat történt csütörtök hajnalban Indianapolisban, mert a magyar férfi 4x100 méteres gyorsúszóváltó aranyérmet nyert. Ifjúsági úszó vb-n Magyarország ezt megelőzően még soha nem szerzett aranyat, megtört tehát a jég. Holló Balázs pedig elképesztő versenyzéssel nyert vb-ezüstérmet a férfi 400 méteres gyorsúszásban. A magyar fiatalember úgy lett második, hogy 350 méternél, azaz 50 méterrel a vége előtt nem volt az első három helyezett között. Holló ezüstérme azért is szenzációs, mert nem a 400 gyors a fő versenyszáma.

Szenzációs magyar váltóarany és sporttörténelem

A helyi idő szerint a szerda esti program utolsó előtti száma a férfi 4x100 méteres gyorsváltó versenye volt. Ebben a döntőben a magyarok is úsztak.

A férfi 4x100 méteres gyorsváltók rajtja Indianapolisban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Streeter Lecka

Mit úsztak, szárnyaltak. A férfi 4x100 méteres gyorsváltó ugyanis óriási meglepetésre - többek között a házigazda Egyesült Államokat és Ausztráliát is megelőzve - aranyérmes lett.

Elsőként Milák Kristóf ugrott a medencébe, aki egyéni legjobbját úszva 49.08-at repesztett ezen a távon, így az első helyen váltott a magyar csapat.

Barta Márton 50.58-as időt ment, a második váltásnál hatodik volt Magyaroszág. Innen világbajnokságot nyerni - ez tényleg a legnagyobbak sajátossága. Harmadikként Márton Richárd úszott egy laza 50.08-at.

Az aranyérmes magyar férfi 4x100-as gyorsúszóváltó. Milák Kirstóf, Németh Nándor, Márton Richárd és Barta Márton Forrás: Lantos Gábor (Indianapolis)

Az utolsó váltáskor még csak ötödik helyezett magyarok olyan csodát csináltak, amire nincsenek szavak. A Milák Kristóf, Barta Márton, Márton Richárd, Németh Nándor összetételű csapat 3.17.99-es idővel nyert a lengyelek és az ausztrálok előtt. Az Egyesült Államok válogatottja a dobogóra sem tudott felállni - negyedik lett az amerikai együttes.

Az utolsóként vízbe ugró Németh Nándor 48,2-es ideje maga a káprázat.

Nézze meg az aranyos fiúk nyilatkozatát:

Majdnem felnőtt csúcsot úszott az ezüstérmes Holló Balázs

A férfi 400 méteres gyorsúszásban ezüstérmes Holló Balázs ideje 3.49.97, amely új országos ifjúsági rekord, de nem volt messze a felnőtt magyar csúcs sem, amelyet Bernek Péter tart 3.49.60-nal. A magyar csapat első érmét szerző Holló Balázs boldogan nyilatkozott az Origónak a helyszínen.

Ugyanebben a számban az ifjúsági Európa-bajnok Kalmár Ákos a várakozásoktól kissé elmaradva 3.54.50-es idővel a 11. helyen végzett.

Ötödik helyezés női gyorsváltóban

A női 4x200-as gyorsváltó (Gyurinovics Fanni, Barócsai Petra, Juhász Janka, Késely Ajna) az ötödik helyen zárta a versenyt.

„Nagy volt rajtunk a nyomás, a mezőny pedig rendkívül erős volt” - értékelt a verseny után Késely Ajna.

Ez történt még Indianapolisban

A helyi idő szerint szerda délelőtti versenyek során a női 400 méteres vegyes úszásban Horváth Lili a 10. helyen zárt, ideje 4.49.71. A 16 éves magyar lány az utolsó előfutamba kapott besorolást és mindössze öt tized másodperc hiányzott neki ahhoz, hogy nyolcadikként még tagja legyen a finálénak. Az ifjúsági világbajnokságon amúgy csak az 50 és 100 méteres számokban rendeznek középfutamokat, 200 métertől felfelé már egyből a döntőbe juthatnak a versenyzők.

A női 100 méteres hátúszásban Ilyés Laura 1.02.86-os ideje a tizenhatodik legjobb volt, ez pedig azt jelentette, hogy a magyar lány az esti programban a középdöntőben úszhatott. Ilyés nem tudott javítani a délelőtti idején, az 1.02.98 a 15. helyet jelentette számára.