Társoldalunk:

Kajak-kenu vb: egy rossz mozdulat romba dönt mindent

2017.08.25. 19:20

Kopasz Bálint keze megsérült, de nem adja fel, ott lesz a szombati 1000 méteres döntőben a racicei világbajnokságon. Versenyzőink eredményes napot zártak pénteken is, jól mentek a magyar csapathajók, a sprinterek is, s a parakenus Suba Róbert újabb ezüstérmet nyert.

Bemutatkoztak kajakos csapathajóink péntek délelőtt, a férfi K-4 1000 méteren szereplő magyar egység (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel), valamint a női négyes (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta) is már a hétvégi döntőben tudhatja magát. Előbbi hajóban Kammerer Zoltán jubilált, hiszen húsz esztendővel ezelőtt szerepelt élete első világbajnokságán, míg a hölgyeknél a betegséggel bajlódó Medveczky Erika állapota adta meg a verseny izgalmát, de Csipes Ferenc tanítványa megmutatta, hogy túljutott a nehezén, s a lányok futamgyőztesként léptek tovább a döntőbe.

„Aludtam egy nagyot, sokkal jobban vagyok, érzem, hogy tér vissza belém az erő és bízom benne, hogy a vasárnapi döntőben már száz százalékos állapotban tudok odaállni" – magyarázta Medveczky Erika a futam után.

Medveczky csütörtöki betegsége után egyébként a pénteki versenynapot sem úszta meg a magyar csapat drámai pillanatok nélkül: Kopasz Bálint hajója leesett a bakról, s a versenyző úgy nyúlt utána, hogy zúzódott a jobb kezének hüvelykujja, így kérdésessé vált további szereplése a világbajnokságon. Az algyőiek Európa-bajnoki bronzérmese azonban nem futamodott meg, vízre szállt az 500 méteres középfutamában, s bár sérülése miatt a rövidebbik távon nem jött össze számára a döntő, nem adja fel a szombati 1000 méter fináléját sem.

Ragasztószalag Kopasz Bálint sérült hüvelykujján a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének középfutama után a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének középfutamában, a racicei kajak-kenu világbajnokságon Csehországban 2017. augusztus 25-én. A magyar versenyző az előfutam után kézsérülést szenvedett, a középfutamban a 4. helyen végzett, ezzel bejutott a B döntőbeForrás: MTI/Kovács Tamás

„Ötszáz méteren a rajtomat befolyásolta ez a sérülés, de nem éreztem fájdalmat a verseny alatt. Más állapotban voltam a pályán, ki tudtam kapcsolni, a jó rajt azonban hiányzott a továbbjutáshoz."Ezer méteren nincs ekkora jelentősége a rajtnak, így bízom benne, hogy sikerül helyt állnom, s ugyanígy ki tudom kapcsolni a fájdalmat a verseny során" – mondta Kopasz Bálint.

„Annyira sajnálom, mert egész évben erre a világbajnokságra készültünk, arra, hogy ezer méteren ott lesz a legjobbak között."Most pedig egy rossz mozdulat romba dönt mindent.""Amikor tavaly Rióban testközelből látta Kozák Danuta betegségét és győzelmeit, pontosan arról beszélgettünk, hogy egy versenyző pályája nem nyílegyenes, mindig lesznek benne kacskaringók, hullámhegyek vagy völgyek."Rossz érzés, hogy pályafutása első felnőtt világbajnokságán történik meg vele mindez, főként azért, mert láttam mennyit tett bele a felkészülésbe."

"Ez a baleset is amiatt történt, mert folyton a kajakozáson jár az esze, azt akarta megnézni, hogy a középfutam előtt elvigye-e políroztatni a hajóját" – tette hozzá Bálint edzője-édesanyja, Demeter Irén.

Kajak-kenu vb: Kopasz sérülten versenyzett, Fekete döntős

A sérülten versenyző Kopasz Bálint negyedik lett középfutamában K-1 500 méteren a csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon, így nem jutott a szám vasárnapi döntőjébe. A délután versenyző másik magyar, a kenus Fekete Ádám viszont beverekedte magát a legjobb kilenc közé ugyanezen a távon.