Vágólapra másolva!
A magyar válogatott tíz dobogós helyezéssel, 5 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a csehországi Racicében vasárnap befejeződött kajak-kenu világbajnokságot. Hüttner Csaba szövetségi kapitány pozitívan értékelte a mögöttünk hagyott négy napot, úgy érzi, van kikből építkezni a következő olimpiára. Helyszíni nyilatkozat.

A magyar válogatott a kenut leszámítva minden szakágban szerzett érmet a racicei világbajnokságon. A szövetségi kapitány szerint van fantázia a fiatal magyar csapatban, amely egyelőre az út elején jár, de a 2020-as olimpiáig még nagyon sokat fejlődhet.

A szövetségi kapitány elégedett a fiatalok teljesítményével Forrás: kajakkenusport.hu

„Ha a vége jó, akkor minden jó. Összességében ez a fiatal csapat nagyon jól teljesített.

A férfi kenuban nem jött össze az érem az olimpiai számban, de ennek is tudjuk az okát. Nagyon sok ember van, akikből építkezhetünk a jövőben. Jelenleg az út elején járunk."

Az 2020-as olimpiára van kikből meríteni

„Komoly betegségek és sérülések mentek végig a csapaton. Ezek hihetetlenül lehúzták az egész válogatott teljesítményét. A vasárnapi nap végére tudtunk olyan formát mutatni, ami a csapat valós erejét mutatja.

A női páros és a két olimpiai számos érem átlendítette a válogatottat ezen a pechszérián.

Büszke vagyok erre a fiatal csapatra. Nagyon sok fantázia van bennük, de még meg kell tanulniuk a komoly téttel bíró versenyekre való fókuszálást, és azt hogy a maximumot hozzák ki magukból. Ezt a lányok a végére meg tudták csinálni, és ez a jövőre nézve erőt adhat a válogatottnak.

Hihetetlen sportemberi teljesítménnyel rukkolt elő, ami mutatja, hogy hosszú távon lehet vele számolni. Az egyéni teljesítmények megvannak, már csak az a dolgunk, hogy az olimpiára megtaláljuk a végleges csapathajókat.

Természetesen a női négyes kivétel, mert ők fantasztikusat alkottak."

Az aranyérmes női kajaknégyes: Takács Tamara, Fazekas-Zur Krisztina, Medveczky Erika és Vad Ninetta (j-b) Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Azt még nyomozzuk, hogy mi történt a férfi négyessel, mert

és megvan a terv a csapatépítésre. Amikor kineveztek szövetségi kapitánynak, azt mondtam, hogy ez az első lépcsőfok. Ez lesz a tanulóév. Remélem, a következő években szépen fogunk lépegetni előre, és így lesz ez egészen az olimpiáig."

Pechszériával indult a racicei világbajnokság

„Amikor elindultunk a vb-re, nem éreztem semmilyen nyomást, azonban szerdán éjszaka jött Medveczky Erika gyomorbetegsége, amely teljesen legyengítette. Ez beindított egy pechsorozatot, amiben én

Később Erika mondta, hogy jobban van, ezért az edzőjével, Csipes Ferenccel úgy döntöttünk, hogy ha abszolválja az előfutamot, akkor lesz annyira jól, hogy a középfutamban is elinduljon. Majd jött Kopasz Bálint sérülése. Neki ráesett a kezére a hajó, és elájult. Annyira maga alatt volt, hogy azt sem tudta hol van."

Kopasz Bálint sérült hüvelykujját ragasztószalaggal kellett rögzíteni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Akikkel a szövetségi kapitány különösen elégedett

„Kiemelkedően teljesített a Hufnágel Tibor-Ilyés Róbert páros. Kiadtak magukból mindent, de csak a balszerencse miatt nem lettek bronzérmesek. A női négyes teljesítménye – Medveczky Erika esete után felállva – is hihetetlen, amit Csipes Ferenc zsenialításának köszönhetünk. Fantasztikus, amit véghezvitt a lányokkal. Abszolút profin kezelte a dolgot, levette a terhet a vállukról.

Aki a legnagyobbat emelkedett a szememben, az egyértelműen Kopasz Bálint.

A sajnálatos sérülése után felállt, majd a középfutamban, a döntőben, végül a B döntőben is olyan teljesítményt nyújtott, ami minden sportemberi nagyságot bizonyít."