Vágólapra másolva!
A budapesti cselgáncs világbajnokság második versenynapján két versenyzőnk volt érdekelt. Női 52 kilogrammban Pupp Réka és Szabó Katinka képviselte a magyar színeket. Az első, héfői versenynapon Csernoviczki Éva és Szabó Csaba is győzelem nélkül esett ki, a fiatalok ezúttal kitettek magukért.

Elsőként a mindössze 21 éves Pupp Réka lépett a magyarok közül a küzdőtérre. A 2015-ös junior Európa-bajnok Pupp ellenfele az észak-koreai Rim Szong Szim volt, aki Ázsia-bajnokságon volt már bronzérmes. A két dzsúdós júniusban már találkozott, akkor Rim nyert, később megnyerte a kínai GP-t is.

A küzdelmet az ázsiai kezdte jobban, az ő akarata érvényesült, Pupp Réka inkább védekezett, egy alkalommal közel került a leszorításhoz is, de sikerült kimenekülnie a meleg helyzetből. A magyar versenyző kapott intést is, de a négy perc leteltekor nem volt még értékelhető akció, így következhetett az aranypont.

Pupp Réka (kékben) nagyot küzdött Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pupp Réka új erőre kapott, rögtön intették is a koreait, majd alig egy perc elteltével vazaarit érően döntötte le lábáról ellenfelét Pupp, így a legjobb 32 közé jutott, ahol a belga Charline van Snick várt rá, a 2016-os Európa-bajnok.

A legjobb 32 között a kétszeres Európa-bajnok belga Van Snick hamar döntésre akarta vinni a dolgot. Rendre Pupp karjait kereste, többször közel is került egy karfeszítéshez, sőt, egy leszorításánál az óra is elindult, de Réka remekül védekezett.

Pupp Réka a földön Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az intés már elkerülhetetlennek tűnt, de a belga nem tudott értékelhető akciót bemutatni, sőt, a folytatásban őt is megintették.

Pupp egyre magabiztosabb lett, talán egy pillanatra ki is kapcsolt, amikor Van Snick kibillentette és ippont érően a hátára zuhant a magyar versenyző.

"A végén lankadt a figyelmem, láttam, hogy fárad az ellenfelem, de ez a kis kihagyás már elég volt neki. Bíztam a hosszabbításban, mert abban jó szoktam lenni, sajnos nem így alakult" - mondta Pupp.

Edzője, a 2005-ben világ- és Európa-bajnok Braun Ákos szerint Van Snick nagyon ügyesen zárta le Pupp kezét, aki ezért nem tudott ellépni az akció elől.

"Erőnlétileg ugyanakkor elégedett vagyok Rékával, a felénél kezdett fáradni a belga, aki Párizsban úgy lefojtotta őt, hogy el is ájult. Most sokkal jobban állta a sarat, ebben a súlycsoportban még kell rá egy kis izom, és akkor még jobb lesz" - tette hozzá az MTI-nek.

Az U23-as Európa-bajnokságon 2016-ban bronzérmes Szabó Katinkát a norvég Madalene Rubinsteinnel hozta össze a sorsolás az első körben. A norvég legnagyobb eredménye egy Európa-kupa siker még 2015-ből.

Az első perc után a norvég tudott akciózni, egy válldobással vitte földre Szabót. Szerencsére az akció a magyar lányt pörgette fel jobban, aki egy kísértetiesen hasonló akció végén szintén kapott egy vazaarit, sőt, a leszorítás is közel került, de végül nem sikerült elindítani a 20 másodperces órát.

Szabó Katinka is a legjobb 32 közé küzdötte magát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Később a norvégot meg is intették, de döntés nem született, aranypont következett.

Sokáig gyűrték egymást a felek, Szabót intették is, de a végére nagyon összekapta magát, 2:09 másodpercnél az oldalára borította a dánt egy vazaariért, amivel ő is a legjobb 32 közé került.

Ellenfele a mexikói Olvera lett, aki pánamerikai játékokon volt már ezüstérmes.

Szabó Katinka és a mexikói Luz Olvera összecsapása nem a szokványosra sikerült. Előbb a mexikóit intették egy szabálytalan fogásért, majd ugyanez történt Szabó Katinkával is. 2:40-nél már két intéssel állt Szabó, ami azért veszélyes, mert háromnál leléptetés jár.

A mexikói szabálytalan mozdulata Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennek ellenére a mexikóit léptették le, aki 2:23-nél szabálytalanul vitte földre a magyar versenyzőt. Szabó Katinka így a nyolcaddöntőbe jutott, ahol a kétszeres Ázsia-bajnok, japán Sisime várt rá.

Sisime Ai ellen egy gyors intést kapott Szabó, majd két válldobást is kivédekezett. 2:27-nél aztán orvosi segítségre is szüksége volt a magyar versenyzőnek.

A japán aztán az utolsó percben kisöpörte Katinka lábát egy vazaariért, majd a leszorítás után az óra is elindult. Ebből még kiszabadult a magyar lány, de nem sokkal később újra leszorította a japán és

sikerült lepörgetnie a 20 másodperces órát, így ipponnal jutott a legjobb nyolc közé. Szabó Katinka számára így a legjobb 16 között fejeződött be a világbajnokság.

"Nincs hiányérzetem, örülök, hogy két meccset nyertem" - kezdte értékelését az MTI-nek a 23 éves magyar dzsúdós. - "A japán ellen is mindent megtettem, de még sokat kell edzenem, hogy eljussak az ő szintjére."

Innen már nem volt menekvés Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szabó kitért arra is, hogy a mexikói ellen összeszedett könyöksérülése nem súlyos, de valószínűleg azért fájni fog, amikor "kihűl" az ízület.

"Nagyon feldobott a hazai környezet, olyan szeretteim is itt voltak, akik nem tudnak külföldre elkísérni, főleg a nővéremet hallottam sokat" - tette hozzá mosolyogva.

A szerdai versenynapon Karakas Hedvigért és Ungvári Miklósért szoríthatunk majd.