Babos Tímea állíthatja meg Marija Sarapovát

Babos Tímea, tenisz
Hungarian Timea Babos celebrates her victory over Czech Lucie Safarova (not pictured) after the final of the WTA Hungarian Open Ladies' tennis tournament in Budapest on February 26, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Mindkét magyar drámai csatát játszott az amerikai nyílt teniszbajnokság nyitónapján, de amíg Babos Tímea meg tudta fordítani a 3. szettet 2:4-ről, addig Fucsovics Mártonnak hiába voltak fogadóelőnyei a 4:2-höz és az 5:3-hoz is a döntő felvonásban. A nagyon tapasztalt, 35 éves Nicolas Mahut 3 óra 22 perces párbajban 6:3, 2:6, 6:4, 2:6, 7:6-ra legyőzte Fucsovicsot, Babos Tímea ugyanakkor 7:5, 5:7, 7:5-re nyert a svájci Viktorija Golubic ellen, és jöhet Marija Sarapova. Az orosz, GS-visszatérése első állomásán jobbnak bizonyult a trónra törő, a világranglistán második Simona Halepnél (6:4, 4:6, 6:3.)

Csak a US Openen lehet úgy elveszíteni Grand Slam-mérkőzést, ahogy Fucsovics Márton kikapott hétfő este. New York ugyanis az egyetlen a Grand Slamek között, ahol az 5. játszmát, tehát a mérkőzést eldöntheti rövidítés. Persze, ez pont annyira nem számít, mint az sem, hogy Fucsovics 165 labdamenetet nyert meg, míg a selejtezőből érkezett Mahut 156-ot, és a magyar négyszer brékelt, a francia csak kétszer.

Hiába teniszezett a találkozó jelentős részében kiválóan a magyar, a legfontosabb pillanatokban rontott, vagy nem talált választ a francia kellemetlen, a hálónál bámulatos játékára. Az első játszmában túl sok volt a ki nem kényszerített hiba Fucsovics játékában, de aztán láthatóan megnyugodott és egyre pontosabban, agresszívabban teniszezve egyértelműen dominált. Sajnos a zavaró körülmények inkább a magyart zökkentették ki.

Fucsovics öt szettben kapott ki Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Előbb a lemenő nap vakító fénye zavarta, aztán a szomszédos pálya állandó hangorkánja (nem hallotta a labdát, nehezen koncentrált), majd a reflektorok fényét szokta meg nehezen. A legbosszantóbb valóban az lehetett, hogy alig néhány méterre játszott tőlük Denis Istomin és Albert Ramos-Vinolas. Az üzbég és a spanyol 4 óra 55 percen át küzdött egymással, amit a publikum időnként óriási sikításokkal, tapssal követett. Mahut ki tudta kapcsolni a zajt, Fucsovicsot, adogatóként próbára tette. A mérkőzésen a 3. szettben fokozódott először a dráma, amikor 4:4-nél, egymás után két kettőshibát szerválva elbukta az adogatását a magyar. Másodszor került komoly hátrányba, de másodszor is felállt és a lelkes magyar szurkolók bíztatása közepette a döntő játszmában, 6:5-nél, kettő pontra (0:30, Mahut adogatásánál) állt a sikertől.

Megérdemelte volna, hogy Taróczy Balázs 1984-es győzelme óta ő legyen az első magyar férfi teniszező, aki meccset tud nyerni a US Openen.

A rövidítésben Nicolas Mahut nagyon okosan teniszezett, nem rontott, nem remegett meg és a gyorsan megszerzett minibrék előnyét még növelni is tudta. Fucsovics Márton nagyon közel állt ahhoz, hogy meglegyen pályafutása első megnyert mérkőzése egy Grand Slam főtáblán, de végül csak két játszmáig jutott. A célja nem változott, a legjobb száz között szeretne zárni 2017-ben, ezért az ősszel nagyon sok versenyen indul, amihez a lendületet a szeptemberi, budapesti, oroszok elleni Davis kupa találkozó adhatja.

Babos Tímea három szoros szettben nyert Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Eredetileg Babos Tímea mérkőzése közvetlen Fucsovicsék meccse után kezdődött volna, de a csúszás miatt a nyolcasról áttették a tizenötösre. A magyar szurkolók így ingázhattak a két pálya között. Babos jól kezdett a svájci Viktorija Golubic ellen, de gyorsan elfogyott az előnye (4:1), ami azért nem törte meg. Korábban egyszer mérkőztek, tavaly, Katowicében, ahol Babos nyert és most is ő számított az esélyesebbnek, nem csak azért, mert a zürichi 104. a világranglistán. Mindez azonban sokat nem számított, amikor a döntő játszmában már Golubic vezetett 4:2-re, és kétszer is labdája volt a duplabrékhez.

Babos óriásit küzdött és fordított.

Közben az Arthur Ashe stadionban, a hagyományos első hétfő esti show-t, a hivatalos megnyitót követően, javában csatázott Simona Halep és Marija Sarapova. Az már koradélután eldőlt, hogy a nőknél, az első nyolc kiemeltből Johanna Konta búcsúzott (a szerb Aleksandra Krunic bizonyult jobbnak nála), ami után az egyik brit kolléga mosolyogva meg is jegyezte, hogy Konta magyar.

Így működik ez, ha elődöntős Wimbledonban, akkor a britek büszkesége, ha botlik, akkor felejthető magyar.

Konta korai búcsújára valószínűleg kevesebben fogadtak volna, mint Simona Halep vereségére. A román ugyan 2. a világranglistán, de soha nem nyert még Sarapova ellen, bár hatszor találkoztak eddig. Sarapovánál semmi nem látszott abból, hogy alig két hete abban sem lehetett biztos, képes lesz elindulni a US Openen, mert sérülése megakadályozza, ráadásul tavaly januárban játszott legutóbb Grand Slamen.

A legszebb napjaira emlékeztetően teniszezett, ontotta a pontot érő ütéseket. Nyerhetett volna viszonylag két sima szettben, de bírta a tesztet, attól sem jött zavarba, hogy a második játszmát elbukta brékelőnyről. A döntőben gyorsan elhúzott 3:0-ra és már nem engedte vissza a meccsbe Halepet. A 2 óra 44 perces ütközet végén úgy terült el a pályán, mintha az egész US Opent nyerte volna meg.