Társoldalunk:

Visszahívta Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét a közgyűlés

2017.09.01. 12:30

Rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Úszó Szövetség szeptember 1-jén, ahol a legfontosabb kérdést a regnáló elnökség jövőbeni szerepválallása jelentette. Bienerth Gusztáv saját maga kért bizalmi szavazást a személyét illetően, a közgyűlés pedig visszahívta őt.

Feszült hangulat fogadta szeptember 1-jén a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Bienerth Gusztávot a budapesti Hélia Hotelben tartott rendkívüli közgyűlésen, a felpaprikázott légkör pedig a nyitóbeszéd közben és után sem változott.

Bienert Gusztávnak távoznia kell a Magyar Úszó Szövetség éléről.Fotó: Polyák Attila - Origo

Bienerth Gusztáv röviden összefoglalta az általa vezetett elnökség munkáját és eredményeit januári megválasztásuk óta, de kitért azokra a hibákra is, amelyeket a bő fél év alatt elkövettek. Beszélt a Deloitte-jelentésről, amely feltárta a korábbi vezetőség hibáit, majd mindenkit arról biztosított, folytatná a megkezdett munkát, ám ahogy fogalmazott, 

bizalom nélkül nincs legitim vezetés, ennek értelmében bizalmi szavazáson a közgyűlésre bízta a döntést. 

Bienerth Gusztáv maga szerette volna ellátni a közgyűlésen a levezető elnök szerepét, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok javaslatára azonban Sándor Elekre hárult ez a feladat. 

A tisztségviselők megválasztása és a napirendi pontok ismertetése után az első és legfontosabb kérdés következett: 10 tartózkodás, 2 nem és 141 igen szavazattal a közgyűlés visszahívta Bienerth Gusztávot elnöki tisztségéből.

Az első napirendi pontot követő szünetben Bienerth Gusztáv rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol így kommentálta a történéseket:

"A közgyűlés úgy döntött, visszahív a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáról. Ez egy demokratikus körülmények között meghozott döntés, amit én természetesen tudomásul veszek. Nyilván a felhozott indokokkal nem tudok azonosulni, de büszke vagyok arra, amit az elmúlt hét hónapban az általam vezetett elnökség elértés hogy segíthettem abban, hogy egy páratlanul sikeres eseménysorozaton vagyunk túl. Fantasztikus eredményeket értünk el az ifjúsági Európa-bajnokságon, a budapesti-balatonfüredi felnőtt világbajnokságon, az EYOF-on, az Universiádén, valaint a Masters és a Junior világbajnokságon. Szégyenkezésre okom nincs, ez egy nyílt sisakos küzdelem volt, nagyon sok változást hoztunk a szövetség életébe, hogy nyitottabb, demokratikusabb, átláthatóbb legyen."

Arra a kérdésre, hogy milyen érzésekkel érkezett a közgyűlésre, így válaszolt:

"Mindenre fel voltam készülve, arra is, hogy visszahívnak, arra is, hogy megerősítenek a pozíciómban. Egy valamiben voltam biztos, hogy magamtól lemondani, megfutamodni nem fogok. Szerintem ez így fair, így sportszerű, így korrekt, így férfias, és ez méltó a Magyar Úszó Szövetség mindenkori elnökétől.

Bienerth Gusztáv abban biztos volt, hogy fog megfutamodni, lemondani a pozíciójárólFotó: Polyák Attila - Origo

A közgyűlés döntése értelmében az Ellenőrző Testület tagjainak megválasztásán kívül minden más napirendi pontról szeptember 24-én vasárnap, a halasztott közgyűlésen döntenek majd.

Az Ellenőrző Testület elnökének Dr. Pozsgay Gábort választotta meg a közgyűlés, egyhangú töbséggel.folyamatosan frissül!