Vágólapra másolva!
A budapesti cselgáncs világbajnokság utolsó egyéni versenynapjához érkeztünk (vasárnap a csapatversenyeket bonyolítják a Papp László Sportarénában). Szombaton a 100 kilogrammos Cirjenics Miklósnak, Ohát Zalánnak, a +100 kilogrammban induló Bor Barnának, valamint a +78-as kategóriában érdekelt Szigetvári Mercédesznek és Kárpáti Emesének szoríthattunk. Szigetvári sajnos nem bírt a kínai világbajnokkal és Cirjenics Miklós is sajnos az első meccsén búcsúzott, három magyar dzsudoka vészelte át az első kört, végül a délutáni programra csak Bor Barna készülhetett, aki a legjobb négy közé küzdötte magát.

A magyarok közül elsőként a 100 kilogrammos kategóriában érdekelt Ohát Zalán lépett tatamira. A mindössze 21 esztendős versenyző eddig legnagyobb sikere egy ötödik hely az U23-as Európa-bajnokságról és a sérült Fogasy Gergő helyére ugrott be. Ellenfele az ausztrál David Russell volt.

Ohát remekül kezdett, folyamatosan támadott, de az ausztrál jól védekezett, ám a szőnyeg elhagyásáért így is megintették. Két és fél perc volt hátra a küzdelemből, amikor Ohát egy remek ledöntéssel a hátára fektette ellenfelét és ipponnal jutott a legjobb 32 versenyző közé.

Ohát Zalán ipponja Foto: Csudai Sándor - Origo

Ohát következő ellenfele a 20 éves tadzsik Sakarmamad Mirmamadov lesz, aki szintén ipponnal jutott túl első meccsén.

Ohát fantasztikusan kezdte a második meccsét is, folyamatosan támadott, de a tadzsik tudott akciót bemutatni, amiért vazaarit kapott. Később mindkét versenyzőt megintették, de Ohátot semmi nem tudta kizökkenteni, ment tovább és tette a dolgát.

Hátrányban is remekül küzdött, olyannyira, hogy egy dobás után vazaarit kapott, majd azzal a lendülettel le is szorította ellenfelét, aki 20 másodperc elteltével sem tudott szabadulni, Ohát így újabb ipponnal már a nyolcaddöntőben van.

Ohát Zalán második meccsén is kitett magáért Foto: Csudai Sándor - Origo

Ellenfele az orosz, 2015-ben vb-ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok Kiril Gyenyiszov volt.

Ohát az orosztól sem ijedt meg, ám az orosz kontrája után hamar hátrányba keülrt a fiatal magyar. Később az orosz felborította egy újabb vazaariért, majd le is szorította Ohátot pár másodpercre, de sikerült kimenekülnie.

Ohát Zalán (kékben) nagyot menetelt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Féltáv után az orosznak sikerült eldobnia Ohátot, aki a hátán landolt, így végül ippon-vereséggel fejezte be a küzdelmeket.

„Maximálisan elégedett vagyok a Zalán teljesítményével, egy évet kihagyott sérülés miatt. Novemberben műtötték legutóbb és áprilisban állt újra munkába, májustól edzhetett komolyan. Nagy versenyeken tért vissza, ahol nem is sikerült a kijutás, de a sors adott neki valamit, amivel maximálisan élni is tudott, valamit a jó sorsolásával is. Az orosz ellen már bravúr kellett volna, nem fekszenek neki amúgy sem a balos versenyzők. Hiányérzet nem maradt bennem, köszönöm a munkáját és Bor Barnának drukkolunk, hogy meglegyen végre az érem" – nyilatkozott a délelőtti program végén Ohát Zalán mestere, Bíró Tamás.

– mondta el kérdésünkre Ohát Zalán.

A folytatásban az a furcsaság állt elő, hogy mindhárom szőnyegen magyar versenyző küzdhetett.

Először a +78 kilogrammos kategóriában szólították Szigetvári Mercédeszt. A 19 éves bajai versenyző ifjúsági Európa-bajnoki bronzzal rendelkezik, ellenfele a kínai Ju Szong, a 2015-ös világbajnok volt.

Szigetvári Mercédesz nagyot küzdött Foto: Csudai Sándor - Origo

A kínai jelentős testalkati fölényben volt, ennek ellenére remekül helytállt a magyar versenyző, két páros intéssel mentek el a végsőkig a felek, amikor a mérkőzésvezető szabálytalanságot látott Szigetvárinál és harmadik intéssel leléptették.

Szintén a hölgyek +78-as kategóriájában érkezett Kárpáti Emese. A 21 éves versenyző tarsolyában eddig egy ifjúsági Eb-bronz lapul, ellenfele a litván Sandra Jablonskyte junior világbajnoki bronzérmes volt.

Kárpáti Emese (fehérben) taktikus meccsen van túl Foto: Csudai Sándor - Origo

A forgatókönyv itt is hasonló volt, egy páros intéssel kezdték a felek, majd a sokkal aktívabb Kárpátival szemben kétszer is intették passzivitásért a litvánt, akit végül leléptettek.

A legjobb 16 között a holland, Bakuban Grand Slam-győztes Tessie Savelkouls volt Kárpáti ellenfele.

Kárpátit hamar intették passzivitásért, majd féltvánál másodszor is figyelmeztették. Alig több, mint egy perc volt hátra a érkőzésből, amikor sajnos harmadszor is lendült a mérkőzésvezető keze, így Kárpátit leléptették, ezzel számára két küzdelem után befejeződött a világbajnokság.

A sormintát a férfi királykategóriában Bor Barna folytatta. A 30 éves, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüsttel is rendelkező dzsúdós a Puerto Rico-i Rafael Ferrerrel kezdhetett.

Nem fogják elhinni, de itt is intések döntöttek, a végig támadó Bor ellen háromszor is figyelmeztették a karibit, akinek így a leléptetés lett a sorsa.

Bor Barna (fehérben) is sikerrel kezdett Foto: Csudai Sándor - Origo

Bor Barna ellenfele a nyolc közé jutásért a román Mircea Croitoru volt.

A román ellen remekül kezdett Bor Barna. Egy perc elteltével egy válldobással küldte padlóra ellenfelét, amiért járt a vazaari, majd le is szorította Croitorut húsz másodpercig, így végül ipponnal jutott be a legjobb nyolc közé, így biztosan láthatjuk majd a délutáni programban is.

Bor Barna viszi földre ellenfelét és indul a leszorítás Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bor Barna ellenfele a negyeddöntőben a 2017-es Eb-ezüstérmes grúz Adam Okruashvili volt.

Bor alig egy perc elteltével átforgatta és földre vitte ellenfelét, amiért járt a vazaari, majd nem sokkal később ugyanezt megtette és pár másodpercre le is szorította ellenfelét.

Bor Barna alaposan megmozgatta a grúz nagyembert Fotó: Csudai Sándor - Origo

Bornak a végére egy intés is belefért, sőt, újra leszorította ellenfelét, aki lekopogta, azaz feladta a küzdelmet, így Bor ipponnal jutott a legjobb négy közé.

Bor ellenfele az elődöntőben a 2015-ös Pánamerikai-bajnok, a brazil David Moura lesz. A délutáni program 16.00 órakor kezdődik.

A 100 kilogrammos kategóriában a második körben kezdett Cirjenics Miklós. A 27 éves paksi dzsúdós az aktuális világranglista negyedik helyezettje, megnyerte az idei jekatyerinburgi Grand Slam-versenyt, összesen nyolc világkupa-érme van. Ellenfele a japán színekben versenyző Aaron Wolf volt.

Jól kezdett a magyar versenyző, a mérkőzés felénél vezetett egy vazaarival, de a japán is földre tudta vinni ellenfelét, így hosszabbítás döntött a küzdelemben.

Cirjenics Miklós sokáig nyeregben volt, de a japán fordítani tudott Foto: Csudai Sándor - Origo

A közönség szurkolása sajnos ezúttal nem volt elég, a japán ippont érően vitte földre Cirjenicset, aki így első meccsén búcsúzott is a további küzdelmektől.

Az M4 Sport szakkomentátoraként dolgozó Kovács Antal szerint egyértelműen ippont kellett volna ítélni Cirjenics dobása után, ott pedig véget is ért volna a küzdelem.

„A hazai pályát nem kell túltolni, de amiért megdolgoztunk, azt meg kellett volna adni. Mélységesen fel vagyok háborodva" – mondta Magyarország első olimpiai bajnok cselgáncsozója, aki az 1992-es barcelonai játékokon ért a csúcsra.

„Ha valaki hídba esik, az nem is kérdés, szabályba van foglalva, hogy ippont kell ítélni. Ez gyakorlatilag egy csalás volt, tudom, hogy nem szabad ilyet tévében mondani. Elvettek egy komoly győzelmet Mikitől, ha ez a meccs megvan, végig tudott volna menni az ágon. (...) Ha valaki egy japán ellen dob egy ippont, itthon legyen már elég" – tette hozzá, Kovács Antal, aki azt is elmondta, hogy ilyen esetben jogorvoslatra, tehát óvásra nincs lehetőség, olvasható az m4sport.hu-n..