Társoldalunk:

Szavazatvásárlással nyerte el Rio az olimpiai rendezés jogát?

2017.09.05. 14:46

A brazil rendőrség korrupciógyanúval indított nyomozást a riói olimpiával kapcsolatosan, mivel lehet, hogy szavazatvásárlás történt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (NOB) a 2016-os helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt.

A nyomozóhatóság keddi közleménye szerint 11 helyszínen tartottak házkutatást, és több letartóztatási parancsot is kézbesítettek. Az egyik gyanúsított a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) első embere, Carlos Arthur Nuzman. 

A korábbi brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva (balra), Carlos Arthur Nuzman (középen) és Pelé, miután kihirdették Rio győzelmétForrás: AFP/Charles Dharapak

A TV Globo riportja szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, Arthur Cesar de Menezes Soares Filho 1,5 millió dollárt utalt át az egyik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének, Lamine Diacknak a fia, Papa Massata Diack egyik cégéhez. A tévés anyag szerint Soraes Filho közeli barátságot ápol Sergio Cabrallal, Rio állam korábbi kormányzójával, akit korrupció miatt 14 évnyi börtönbüntetésre ítéltek.

A riói olimpia szervezői még tavaly márciusban, az ötkarikás játékok előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben. Az olimpiával kapcsolatban már formában is felmerült a korrupció gyanúja, elsősorban az építkezéseknek az előzetes terveket jócskán felülmúlú költségei miatt.