Kérdéses az orosz parasportolók részvétele a téli olimpián

- Horizontal
Russia's delegation attends the Closing Ceremony of XI Paralympic Olympic games at the Fisht Olympic Stadium near the city of Sochi on March 16, 2014. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) fenntartotta az orosz versenyzők kitiltását.

Az ismételten nemleges választ az IPC elnöke, Philip Craven ismertette Abu-Dzabiban tartott szerdai sajtótájékoztatóján, az oroszországi doppinghelyzettel foglalkozó IPC-munkacsoport véleményére hivatkozva. Craven szerint ugyan jelentős haladást értek el az oroszok a tiszta sport visszaállításában, de a jobbító törekvések eredményeképpen sem javult még a helyzet annyit, hogy teljes értékű rehabilitálásukra, ennél fogva pedig az IPC-be való visszavételükre már most sort lehessen keríteni.

Változatlanul érvényben van az oroszok kitiltása Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Az orosz sportolók nem vehettek részt a tavalyi riói nyári paralimpián, majd 2017 augusztusának végén a 2018-as phjongcshangi téli paralimpiáról is kizárta őket az IPC az Oroszországban tapasztalt, központilag irányított doppingolásra hivatkozva.

A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott második McLaren-jelentés - a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése - szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon vált érintetté az állami szinten támogatott doppingbotrányban.