Társoldalunk:

Az első nap után döntetlenre állunk az oroszok elleni Davis Kupa-csatában

2017.09.15. 19:50

Fucsovics Márton lépett pályára elsőként a magyar Davis Kupa-csapat oroszok elleni párharcában és nagyon kemény, maratoni csatában győzt le a nála jóval előrébb rangsorolt Andrej Rubljovot. A folytatásban viszont Balázs Attila négy szettben kikapott Karen Hacsanovtól, a vendégek első számú játékosától.

Fucsovics öt szettben, 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3-ra nyert a világranglistán 37., idei US Openen negyeddöntős Andrej Rubljov ellen.

Fucsovics Márton az Andrej Rubljov elleni meccsenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A két válogatott hetedik összecsapására készült, az előző hatot rendre az oroszok nyerték. Legutóbb 1996-ban találkoztak, az oroszok 4-1-es sikerével a magyar együttes akkor kiesett az elitet felvonultató világcsoportból, melybe most, az euro-afrikai zóna I-es csoportjának rájátszásából nyílt ismét alkalom feljutni. A 21 évvel ezelőtti párharcnak tevékeny részese volt Köves Gábor is, aki jelenleg a nemzeti együttes kapitányaként dolgozik.

Ami a nemzetközi szövetség DK-ranglistáját illeti, az oroszok a 15., míg a magyarok a 26. helyen állnak.
Az 500 néző előtt elrajtoló budapesti csata első meccsét Fucsovics, a hazaiak éljátékosa vívta a vendégek másodikjával. A világranglistán 113. magyar első bréklabdájánál még elcsúszott a salakon, ám a negyediket már kihasználta, és 3-1-re ellépett. A dühöngő orosznak a pályával, a bíróval és a közönséggel is gondjai akadtak, a 25 éves hazai kedvenc újabb brékjénél pedig már elütötte a labdát mérgében.

Andrej Rubljov Fucsovics Márton ellenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A félórás és váratlanul egyoldalú nyitószettet követően a második játszma már 2500 szurkoló előtt kezdődött, s a 19 éves orosz továbbra is hasztalanul küzdött első bréklehetőségéért. Az idén Wimbledonban és a US Openen is főtáblás Fucsovics - aki utóbbi 13 Davis Kupa-meccséből 12-t nyert - 3:3-nál került ismét lépéselőnybe, majd ellenfele első két bréklabdáját hárítva 5:3-ra meglépett. Nyolcvan perc elteltével álló ováció fogadta a stadionban, hogy 6:2, 6:4 állt az eredményjelzőn.

A harmadik felvonásra sűrű felhőzet érkezett a magyar főváros fölé, így a felek villanyfényben folytatták a mérkőzést. A tekintélyes hátrány ellenére Rubljov nem adta fel, és rögtön elvette a magyar szerváját, aki 3:3-nál visszajött a szettbe. Az ekkor már alig rontó moszkvai teniszező 4:5-nél még nem tudott élni játszmalabdájával, ám tovább bombázta ellenfele fonákját, és 5:6-nál már nem rontott.

A negyedik szettben Fucsovics egyre fáradtabbnak tűnt, rövidíteni próbálta a labdameneteket, a rendkívül stabil orosz azonban türelmesen mozgatta őt, és 6:2-vel kiegyenlített, így 2 óra 50 perc után jöhetett a döntő szett.
Ebben kellemes meglepetésre megtört Rubljov lendülete, a magyar játékos elvette az adogatását, csakhogy rögtön el is bukta a sajátját. Mindketten utolsó tartalékaikat mozgósították, Fucsovics 4:3-nál néhány bámulatos labdamenetet követően brékelt, mire az orosz földhöz vágta az ütőjét. Egy viszonylag sima adogatójátékot követően, 5:3-nál Rubljov szétesett, s egy újabb brék után már talpon volt a publikum, Fucsovics pedig térdre ereszkedve ünnepelt. A találkozó 3 óra 25 percig tartott.

A folytatásban Balázs Attila (164.) következett az ellenfél legjobbja, Karen Hacsanov (32.) ellen.

A Kopaszi gáton emelt ideiglenes - mintegy négyezer férőhelyes - stadionban Fucsovics Márton diadala után némileg megcsappant a nézőszám, de a hűvös idő ellenére így is mintegy 1500-an bíztatták Balázs Attilát.

A 198 centis orosz látványosan szenvedett a lassú salakon, amelyen még sosem vívott DK-mérkőzést: 210 kilométer/órás szervái és elemi erejű tenyeresei rendre elhaltak a borításon, a magyar teniszező magabiztosan nyesegette vissza a kemény pályán vagy füvön foghatatlan ütéseket.

Budapest, 2017. szeptember 15. Karen Hacsanov játszik Balázs Attila ellen a tenisz Davis Kupa világcsoportjába jutásért rendezett Magyarország - Oroszország mérkőzésen a Kopaszi-gáton emelt ideiglenes stadionban 2017. szeptember 15-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A játszma 2:2-nél dőlt el, amikor a hosszú meneteket jobban bíró Balázs elvette ellenfele szerváját, majd 5:3-nál szettlabdához jutott. Az elsőt még hárította a moszkvai óriás, a másodikat azonban csaknem kiütötte az arénából.

A folytatásban a 28 éves Balázs elvesztette az adogatását, de a tempót remekül variálva rögtön vissza is vette, aztán újabb brék következett. Hacsanov innentől nyugodtabban irányított, sorra hozta a gémeket, a magyar játékába pedig egyre több hiba csúszott. Nemsokára már 5:1 állt az eredményjelzőn, majd 1 óra 20 perc elteltével az orosz kiegyenlített.

A harmadik felvonás hosszabb lett, mint az első kettő együttvéve: Balázs 4:2-re elhúzott, Hacsanov utolérte őt, de nem tudta kiszerválni a játszmát, amely emlékezetes rövidítésbe torkollott. Igazi salaktenisz zajlott a pályán, egymást érték a hosszú fonákcsaták, rövidítések, átemelések. A hazai kedvencnek kettő, míg ellenfelének hat szettlabdája volt, aztán a 26. (!) labdamenet végén az orosz került szettelőnybe.

Budapest, 2017. szeptember 15. Balázs Attila játszik Karen Hacsanov ellen a tenisz Davis Kupa világcsoportjába jutásért rendezett Magyarország - Oroszország mérkőzésen a Kopaszi-gáton emelt ideiglenes stadionban 2017. szeptember 15-én. MTI Fotó: Szigetváry ZsoltForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Balázs egyre fáradtabban küzdött, gyakran masszírozta a lábát, riválisa viszont tartotta a ritmust, és 3:0-ra meglépett. Ekkor már a körülmények sem kedveztek, 14 fokra hűlt a levegő, a közönségből megmaradt 100-150 fő kabátba-porkócokba burkolva figyelte, amint Hacsanov magabiztosan hozta a játszmát és ezzel a 3 óra 7 perces mérkőzést is.

Görcsölt a lábam, szervánál is zavart, kiadtam magamból mindent. Remélem, a holnapi párosra rendbe jövök - mondta Balázs a meccs urán.

Eredmény:
Magyarország-Oroszország 1-1 - állás az első nap két egyes mérkőzése után

A szombati párost Fucsovics és Balázs vívja Danyiil Medvegyev és Konsztantyin Kravcsuk ellen.

A péntektől vasárnapig tartó összecsapáson a magyar válogatottban Fucsovics Márton (113.), Balázs Attila (164.), a junior Grand Slam-bajnok Piros Zsombor (677.) és Borsos Gábor (902.) szerepel, míg az oroszok részéről Karen Hacsanov (32.), Andrej Rubljov (37.), Danyiil Medvegyev (61.) és Konsztantyin Kravcsuk (169.) játszik majd.

A salakpályás párharc győztese feljut a világcsoportba, amelyben a magyar válogatott legutóbb 1996-ban szerepelt.

Az euro-afrikai zóna I-es csoportjában a magyarok februárban 3-1-re legyőzték Pozsonyban a szlovákokat, ezzel kerültek a rájátszásba.