Pétanque és vízisí is lehet a párizsi olimpián

Austria Ski Team Austrian Ski Team Marco Schwarz SKIING SKIER Austrian OeSV racer PORTRAIT portraits home water-ski water ski
Austrian skier Marco Schwarz poses during a photo shoot at home in Radenthein, Austria, on 13 th September 2016. PICTURE: Marco Schwarz (Photo credit should read "EXPA/APA-PictureDesk via AFP")
Vágólapra másolva!
Két év múlva határoznak arról, hogy a 2024-es nyári játékok alapprogramja mellé mely sportágak kerülnek be újként.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) limai kongresszusán derült ki, hogy ennek véglegesítése a tagság 2019-es, milánói teljes ülésén történik majd meg.

Amint a 2020-as tokiói játékok esetében a japán rendezők, úgy a 2024-es olimpiára a francia házigazdák is javasolhatnak sportokat. A NOB tavaly augusztusban újként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a 2020-as programba. Ezeket Párizs egészben vagy részben megtarthatja, de más felvetésekkel is élhet.

Denis Masseglia, a Francia Nemzeti Olimpiai és Sportbizottság elnöke megemlítette, hogy "vannak olyan, Franciaországban hagyományos sportágak, mint a pétanque vagy a biliárd, amelyek már az ajtón kopogtatnak". Ezek mellett a fallabdáról és a vízisíről tett említést.

Vízisí mint olimpiai sportág? Forrás: APA-PictureDesk/EXPA / APA / picturedesk.com/Expa

A 2024-es rendezési jogot hivatalosan szerdán nyerte el Párizs. A hét év múlva esedékes olimpia versenyszámokra lebontott programja a NOB 2020 decemberében esedékes ülésén válik véglegessé.

Az már most eldőlt, hogy a tavalyi, riói programba bekerült golf és hetes rögbi a tokiói olimpia után a párizsin is a műsorban marad.