Társoldalunk:

Élklubok és élsportolók a mellrák ellen

2017.09.28. 13:51

A Telekom Veszprém kézilabdacsapata mellett a Budapest Wolves amerikaifutball-együttes, a Miskolci Judo Klub és a Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) is a mellrák elleni küzdelem mögé állt.

A tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) évek óta rózsaszín hónap az október. A magyar steelers.hu oldal szerkesztői ennek mintájára idén már hetedszer hirdették meg jótékonysági akciójukat. A kezdeményezés mögé álló klubok és játékosok egy hónapig rózsaszín kiegészítőket viselnek majd, hogy felhívják a nők figyelmét az emlőrák veszélyeire, elősegítsék, hogy minél többen járjanak szűrésre. A szervezők gyűjtést is szerveznek a Magyar Rákellenes Liga számára, az árverésre felajánlott sportszerekből befolyó összeg szintén ehhez a szervezethez kerül.

A Telekom Veszprém játékosai egy hónapig rózsaszínű mezben játszanak a hazai meccsekenForrás: Urbán László

Minden meccs bemelegítésénél rózsaszín szerelést viselünk majd, a hazai meccseken pedig azokban is játszunk. A klub árulja ezeket, a befolyó összeggel a kezdeményezést segítjük" - mondta Nagy László válogatott kézilabdázó.

Ljubomir Vranjes, a veszprémiek vezetőedzője szerint nemcsak nekik fontos a mellrák elleni harc, hanem az egész világon az, ezért teljes mellszélességgel álltak ismét a kezdeményezés mögé, mert a legfontosabb az egészség. Hozzátette, felhívják a nők figyelmét a megelőzés és a vizsgálatok fontosságára, emellett a klub főszponzora és sportszergyártója által pénzzel is segítenek.

Figyelemfelhívás és támogatás egyszerreForrás: Urbán László

Fontos, hogy a nők odafigyeljenek magukra" - jelentette ki a tavaly Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a miskolci cselgáncsozók nevében, egyúttal ő is viselni fog valami rózsaszínűt a következő három versenyén és árverésre ajánlotta azt a dzsudogiját, amelyet 2013-ban az ifjúsági Európa-bajnoki és világbajnoki sikerekor viselt.Különböző akciókkal, rózsaszín mezekkel, ruhákkal a Wolves, a MAFSZ és a Nemzeti Táncegyüttes is segíti az összefogást.

Gercsák Szabina jótékonysági árverésre bocsátja egyik dzsudogijátForrás: Urbán László

A Magyar Rákellenes Liga képviselője szerint azért fontos a figyelemfelhívás, mert amíg az Egyesült Államokban 90 százalékos a nők ötéves túlélési aránya, addig Magyarországon mindössze 40 százalék körüli.

Az NFL-ben már hagyománya van a rózsaszín októbernek: egy hónapig valamilyen rózsaszín kiegészítőt viselnek a játékosok, hogy felhivják a figyelmet a mellrák elleni küzdelemreForrás: AFP/2015 Getty Images/Joe Robbins

Az NFL 2009 óta tartja a "pink hónapot", és eddig már több mint 15 millió dollárt gyűjtött a mellrák elleni küzdelemre. A magyar kezdeményezés révén tavaly 2,3 millió forint gyűlt össze.