Társoldalunk:

Liu Shaoang hatodik, Liu Shaolin hetedik 1500 méteren

2017.09.30. 16:54

Liu Shaoang hatodik lett 1500 méteren, míg bátyját, Liu Shaolin Sándort kizárták a döntőben, így hetedikként zárt a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A nyolcfős döntőben a minden távon junior-világbajnok Liu Shaoang eleinte a középmezőnyben, míg a tavaly 500 méteren világbajnok Liu Shaolin a hetedik pozícióban korcsolyázott. Elől a három dél-koreai összedolgozott, "vonatukat" azonban a szám holland világcsúcstartója, Sjinkie Knegt és a táv tavalyi vb-ezüstérmese, Liu Shaoang megtörte. A hajrában folyamatosan kívülről, az ellenfeleket körbekorcsolyázva előztek a dél-koreaiak, az utolsó kanyarban pedig a francia Thibaut Fauconnet összeakadt a negyedikként korcsolyázó Liu Shaoanggal, mindketten elestek, emiatt előbbit kizárták. Hasonló sorsra jutott az amúgy hatodikként célba érő Liu Shaolin is, akit azért büntettek meg öccse elmondása szerint, mert nem vette fel a chipeket a lábára, melyekkel az idejét tudják mérni.

Örülök a hatodik helynek is, mert elvégre az a cél, hogy a legjobb 36-ban legyünk és kvótát szerezzünk. A franciával már nem először gyűlt meg a bajom, általában nem ott van a keze, ahol kellene - mondta Liu Shaoang.

Liu Shaoang hatodik, Liu Shaolin hetedik 1500 méterenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nőknél a nyolcfős B döntőben Jászapáti Petra váltott elsőként ritmust a táv felénél, akkor élre is állt. Az utolsó körökben viszont négyen is megelőzték az egyre fáradó szegedi versenyzőt, csakhogy az utolsó kanyarban ketten kicsúsztak, így harmadikként ért célba, vagyis összesítésben kilencedik lett.

A fináléban a szám dél-koreai világcsúcstartója, Csoj Min Dzsung szerezte meg a győzelmet rendkívül kiélezett, szoros küzdelemben, merthogy az utolsó kanyar után előzte meg a kanadai Kim Boutint.

A selejtezőben búcsúzott magyarok közül Heidum Bernadett 34., Kónya Zsófia 36., míg Burján Csaba 37. lett. Ezen a távon nemenként 36-an jutnak olimpiai kvótához a négy állomásból álló vk-sorozat végén.