Őrizetben marad a Brazil Olimpiai Bizottság volt elnöke

Carlos Arthur Nuzman arrested by PRF; Carlos Arthur Nuzman arrested by PRF
Carlos Arthur Nuzmant kísérik el a rendőrök
Vágólapra másolva!
Nem helyezhető szabadlábra Carlos Arthur Nuzman, aki a korrupciós ügyében ellene indult eljárás miatt hétfőn lemondott a Brazil Olimpiai Bizottság (COB), illetve a riói játékok szervezőbizottságának elnöki posztjáról.

Egy riói bíróság hétfőn úgy döntött, hogy mivel elegendő terhelő bizonyíték szól ellene, az ország legismeretebb sportdiplomatája őrizetben marad. A döntés nélkül Nuzmant jövő hétfőn szabadlábra kellett volna helyezni.

Carlos Arthur Nuzmant kísérik el a rendőrök Forrás: AGIF/Luciano Belford/AGIF/Luciano Belford

A 75 éves jogászt múlt csütörtökön tartóztatta le a brazil rendőrség, mert

a gyanú szerint az ő segítségével kétmillió dollárnyi kenőpénzt utaltak elsősorban afrikai NOB-tagoknak a 2016-os ötkarikás helyszínről döntő 2009-es voksolás előtt.

Pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a szervezetben betöltött minden tisztségéből felfüggesztette Nuzmant, aki a NOB tiszteletbeli tagja volt, illetve a 2020-as tokiói játékok előkészületeit felügyelő bizottságban tevékenykedett. A NOB előzetesen felfüggesztette a COB-ot is, és beszüntette az átutalásokat a brazil szervezetnek, ugyanakkor hangsúlyozta, a szankciók nem érintik az ország sportolóit, akik így részt vehetnek a februári phjongcshangi téli olimpián. Nuzman hétfőn lemondott a Brazil Olimpiai Bizottságban betöltött elnöki posztjáról.

Carlos Arthur Nuzman (középen) a brazil elnök (balra) és Pelé (jobbra) társaságában 2009-ben, amikor kiderült, hogy Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os olimpiát Forrás: AFP/Charles Dharapak

Bő egy hónapja a brazil rendőrség 11 helyszínen tartott házkutatást, ezután jöttek a csütörtöki letartóztatások: az 1995 óta COB-elnök Nuzman mellett Leonardo Grynert, a riói szervezőbizottság marketingvezetőjét is őrizetbe vették.

A brazil sajtó akkor arról is beszámolt, hogy Nuzman 16 kilogramm aranyat halmozott fel egy svájci bankban.

Egy korábbi televíziós riport szerint a NOB 2009-es, koppenhágai helyszínválasztó kongresszusa előtt három nappal egy brazil üzletember, a Rióban "Arthur királynak" becézett Arthur Cesar de Menezes Soares Filho kétmillió dollárt utalt át Papa Massata Diack - a volt NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnöke, Lamine Diack fia - egyik cégéhez.

A riói olimpia szervezői tavaly márciusban, az ötkarikás játékok előtt tagadták, hogy szavazatvásárlással nyerték el a rendezési jogot Chicagóval, Madriddal és Tokióval szemben.