Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) fegyelmi bizottsága felfüggesztette tisztségéből Vu Csing Kuo elnököt. A keddi bejelentés szerint a szankcióról a testület egyhangúlag döntött, és mivel jogorvoslati lehetőség nincs, az azonnali hatállyal életbe is lépett.

Az AIBA-ban júliusban belháború alakult ki, ezért a végrehajtó bizottság szavazást kezdeményezett Vu leváltásáért, és létrehozott egy ideiglenes vezetőtestületet az elnök ellenében.

A szövetséget 2006 óta vezető tajvani Vu már évek óta a támadások kereszttüzében áll, jelenleg azzal vádolják, hogy

csődközeli helyzetbe vezette a szervezetet, az ellenfeleit el akarta távolítani a végrehajtó bizottságból, jóváhagyás nélkül hozott fontos, anyagi jellegű döntéseket,

miközben félrevezette a médiát és a nemzeti szövetségeket az AIBA pénzügyeiről, illetve korábban megakadályozta, hogy bizalmatlansági szavazásra kerüljön sor ellene.

Vu Csing Kuo folytatja a harcot Forrás: AFP

Az elmozdítását célzó törekvéseket jogellenesnek nyilvánította, és megígérte, hogy

folytatja harcát az AIBA irányításának megtartásáért.

A fegyelmi bizottság szerint a szervezet adóssága jelenleg több mint 15 millió dollár (4 milliárd forint). A 70 éves sportvezető továbbra is tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) igazgatótanácsának.

Az elnöki feladatokat ideiglenesen az európai tagszövetséget vezető AIBA-alelnök, az olasz Franco Falcinelli veszi át, november 11-13-án pedig rendkívüli kongresszusra kerül sor Dubajban.