Felmentették a doppingvádak alól a maratonfutó edzőit

459367095 Horizontal
Rita Jeptoo of Kenya crosses the finish line to win the Women's Elite division of the 118th Boston Marathon in Boston, Massachusetts April 21, 2014. AFP PHOTO / Timothy A. CLARY / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Egy kenyai bíróság felmentette Rita Jeptoo eltiltott hosszútávfutó edzőit, akiket azzal vádoltak, hogy segédkeztek az atlétának a doppingolásban.

Jeptoo 2014 szeptemberében egy versenyen kívül adott mintával bukott meg, melyben EPO nyomaira bukkantak a szakemberek. Edzőjét, az olasz Claudio Berardellit, illetve egy segédedzőt és egy gyógyszerészt tavaly őrizetbe vették és vádat emeltek ellenük Kenyában, mert a gyanú szerint ők látták el a tiltott anyaggal a futót.

Rita Jeptoo éppen megnyeri a Boston Marathont Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Berardelliéket a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) már tavaly tisztázta az ügyben, mivel bizonyítottnak látta, hogy nem volt közük hozzá, s Jeptoo egy meg nem nevezett orvostól kapta az EPO-t. Nairobiban ugyanakkor csak szerdán zárták le az ügyét, méghozzá hasonló eredménnyel, ugyanis a bíró szerint az ügyész nem tudta bizonyítani a vádlottak bűnösségét.

A 36 éves atlétát eredetileg két évre tiltották el, ám tavaly négy évre módosították büntetését, egyben megfosztották Boston Marathonon és a Chicago Marathonon szerzett 2014-es győzelmétől.