Budapest egy lépéssel közelebb került a 2023-as vb-rendezéshez

16th IAAF World Athletics Championships London 2017 - Day Ten 4 times 400 meter ATHLETICS Day 10 England Keywords Photography UK World Athletics Championships CHAMPIONSHIP FINAL IAAF london men relay SPORT track and field world
Change of athlete in 4 times 400 meter final in London at the 2017 IAAF World Championships athletics. (Photo by Ulrik Pedersen/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Nagyot nőttek Budapest esélyei a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére, miután a nemzetközi szövetség alelnöke bejelentette, a lehetséges afrikai pályázók várnának még két évet, hogy megfelelően felkészülhessenek egy esetleges sikeres pályázatra.

Az Insidethegames című oldalon olvasható hír szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kameruni alelnöke, Hamad Malboum Kalkaba úgy nyilatkozott, hogy a vb-rendezésre alkalmas afrikai országok leghamarabb a 2025-ös eseményt pályázzák meg. A cikk szerint így jelentősen megnőttek a rendezési szándékát már jelző Budapest esélyei.

Jelentősen nőttek Budapest esélyei vb-rendezésért folyó versenyben Forrás: NurPhoto/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Az alelnök szerint hat ország, Algéria, Egyiptom, Kenya, Marokkó, Nigéria és a Dél-Afrikai Köztársaság lehet alkalmas egy atlétikai világbajnokság megrendezésére.

"Ennek a hat országnak van meg jelenleg a gazdasági ereje egy ilyen verseny megrendezéséhez" - mondta Kalkaba, hozzátéve, mindenki tudja, hogy a kontinens országai számtalan politikai és szociális problémával küzdenek, a politikusok pedig nem szívesen adnak pénzt olyan dolgokra, mint egy atlétikai vb.

Az IAAF elnökével, Sebastian Coe-val folytatott megbeszélés után

bizonyossá vált, hogy a kontinens egyetlen országa sem célozza meg a 2023-as rendezést.

Ugyanakkor a nemzetközi szövetség elismerését fejezte ki a házigazdáknak az idei év afrikai világversenyei - az ugandai mezeifutó-világbajnokságot, a hasonló kenyai U18-as vb-t, és a Diamond League-sorozat egyetlen afrikai állomásaként a naptárban szereplő marokkói Rabat által vendégül látott viadalt - során nyújtott teljesítményükért.

Azt már tudni lehet, hogy a 2019-es vb-t a katari Dohában, míg a 2021-es világbajnokságot az Egyesült Államokbeli Eugene-ben rendezik majd. A 2023-as házigazda kiléte várhatóan 2018 szeptemberében vagy októberében derül ki.