A félelem légköre uralta a brit sikercsapat mindennapjait

Paralympics Horizontal
British Ellie Simmonds competes in the Women's 100m Breaststroke SB6 Heats Swimming at the Olympic Aquatics Stadium during the Rio 2016 Paralympic Games in Rio de Janeiro, Brazil on September 15, 2016. / AFP PHOTO / Bob Martin for OIS/IOC
Vágólapra másolva!
Egy független vizsgálat súlyos jogsértéseket tárt fel a brit paraúszó válogatott körül, ahol a hangulatot, mint a "félelem légkörét" írta le az egyik beosztott.

A 2016-os riói paralimpián a maga 47 érmével - ebből 16 volt arany - a legeredményesebb brit sportág berkein belül egy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Brit Sportolók Tanácsa (British Athletes Comission), miután több forrás is arról számolt be nekik, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak a sikert sikerre halmozó csapatnál. Idén februárban aztán a Brit Úszó Szövetség (British Swimming, BS) is beszállt a vizsgálódásba, és az eredmény nem éppen megnyugtató.

Hiába a remek szereplés, csak a felszínen látszik úgy, mintha minden rendben lenne Forrás: AFP/Bob Martin For Ois/Ioc

Egy hónap alatt 13 sportolóval és 10 stábtaggal készítettek interjúkat, utóbbiak közül azonban a legfontosabb, a paraúszók korábbi vezetőedzője, Rob Greenwood már a vizsgálatok megkezdése előtt felmondott. Egy másik meg nem nevezett stábtag ellen pedig időközben már belső fegyelmi eljárás indult, de ő - egyelőre - megtarthatta a pozícióját.

Greenwood, aki 2013-ban vette át a csapat felkészülésének irányítását, és, akit a riói sikerek után az év legjobb profi edzőjének választottak, a vizsgálatok szerint

többször is megszegve az edzőkre vonatkozó szabályokat, sértő módon kommunikált saját sportolóival, és megalázó jelzőkkel illette őket".

A vizsgálat szerint a paraúszók menedzselése sem volt megfelelő, a csapatnak tulajdonképpen nem volt olyan vezetője, aki ezzel foglalkozott volna, mindezek mellett, pedig "a sportolók irányába csak a minimális empátiát mutatták" a vezetők. A jóból nem csak a sérült sportolóknak jutott ki, de a szülők, gondviselők is többször szembesültek megalázó helyzetekkel és stílussal az edzők részéről.

Rob Greenwood még a boldog béke időkben:

A brit úszószövetség tájékoztatása szerint a paraúszó csapat vezetősége elismerte a hibákat, ez viszont, aligha vigasztal bárkit is, ahogy a szövetség elnökének bocsánatkérő szavai is eső utáni köpönyegnek tűnnek.

"A Brit Úszó Szövetség nevében bocsánatot kérek a paraúszóktól és a családtagjaiktól a velük szemben mutatott elfogadhatatlan viselkedés miatt" - próbálkozott Maurice Wilkins, a BS elnöke, aki ugyanezt a sportolóknak címzett levélben is leírta.

Helyre fogjuk hozni ezt a dolgot, mert mindannyiunk érdeke, hogy a sportlóink a lehető legjobb körülményeket kapják."

A BS-ben már ki is dolgotak egy "robosztus" akciótervet, amely részletesen végigveszi a szükséges lépéseket, és átlátható, tiszta szabályozási környezetet teremt.

"Sportolóink egészsége és jóléte a legfontosabb, legyenek a sport bármely szintjén is - mondta Tim Hollingsworth, a Brit Paralimpiai Bizottság ügyvezető igazgatója a BBC-nek.

A sportolóknak pedig azt tanácsoljuk, hogy bárhol, bármilyen téren találkoznak hasonló viselkedéssel, ne hagyják szó nélkül, jelentsék azt minden érintett szervezet irányába, lássák, milyen állapotok uralkodnak náluk."

A paraúszóknál feltárt gondok nem kivételesek a brit sportban, hasonló, vagy még súlyosabb jogsértésekről számoltak be korábban a kerékpárosok, az íjászok és a bobosok is, míg a vb-bronzérmes női labdarúgók kapitányát, Mark Sampsont szeptember közepén kellett kirúgni, amikor nyilvánosságra került több rasszista kirohanása.