Vágólapra másolva!
Rafa Nadal soha nem nyert még 16 mérkőzést sorozatban keménypályán. Mindig is ezen a borításon volt sebezhető. Az elmúlt hetek játéka, eredményei alapján azonban úgy tűnt, itt is érinthetetlen lett, mint salakon már annyiszor. Mindenki tudta, csak egyvalaki állíthatja meg: a bombaformában teniszező Roger Federer. Vasárnap óta tudjuk, a svájci teniszező idén negyedszer is legyőzte legnagyobb riválisát. De vajon mi történt Federerrel, hogy 2017-ben így szárnyal Nadal ellen?

Tíz éve játszott legutóbb Rafa Nadal és Roger Federer Sanghajban.

Akkor az ATP-világbajnokság elődöntőjében kerültek össze.

„Egész máshogy nézett ki akkor. Már nem térdig érő, bő nadrágban és ujjatlan pólóban játszik.

Előfordult, hogy vitatkoztunk, valamiben nem értettünk egyet, de többnyire nagyon jól kijöttünk egymással. Örülök, hogy ma a barátomnak tudhatom" - emlékezett vissza, még a vasárnapi döntő előtt Roger Federer a kezdetekre.

Roger Federer és Rafael Nadal ma már barátként tekinteken egymásra Forrás: AFP/Nicolas Asfouri

A két teniszóriás 38. párbaja végül meglehetősen egyoldalúra sikerült,

de a Federer győzelmét hozó összecsapás után nem is a meccsről beszélt elsősorban a 35 éves svájci.

„Hétfőn, amikor hazamegyek Svájcba, leülök a csapatommal és megtervezzük a folytatást, meghatározzuk a prioritásokat. Meglátjuk, hogy érzem majd magam, milyen állapotban leszek fizikálisan a sanghaji öt mérkőzés után – kezdte az interjúszobában a bázeli. – Egy ilyen sorozatterhelés bárkinek komoly kihívás, különösen, hogy a nyomás egyre csak fokozódik a verseny alatt.

Kicsit tartottam attól, hogy az elején szenvedni fogok, mert szombaton elég későn végeztem. Aztán az ébredést követően minden tökéletesen alakult, volt időm felkészülni a találkozóra, egyáltalán nem izgultam a meccs előtt. Egyértelműen tudtam, hogy mit akarok játszani. Igazából, nem lepődtem meg a teljesítményemtől, mert egész héten jól ment a tenisz, és a szervám is egyre jobb lett, meccsről meccsre. Majd egy héttel a rajt előtt megérkeztem Sanghajba, amire nincs mindig lehetősége egy játékosnak, de most megtehettem és kifizetődött az öt-hat nap, amit itt töltöttem edzéssel.

Roger Federer remek fizikai állapotban volt a sanghaji tenisztornán Forrás: Anadolu Agency/2017

„Nagyszerűen kezdtem és attól még nyugodtabb lettem, úgyis, hogy tudom, Rafa bármikor képes megfordítani egy mérkőzést. Nem sok esélyt adtam neki az adogatójátékaim során, és, ha hozod a szerva-gémjeidet, akkor fogadóként nem kell pánikolni, tudod, hogy legalább egyszer szettenként eljön a te pillanatod.

Talán, ha a US Open előtt van még egy hetem, akkor más lett volna. A két ötjátszmás meccs az elején fizikálisan túl sok volt a testemnek, nem tudtam a folytatásban szabadon teniszezni. Ráadásul beleszaladtam Delpoba, aki nagyon kemény ellenfél. Ilyenkor rossz döntéseket hozol, elbizonytalanodsz magadban, mert tudod, nem vagy száz százalékos állapotban. Ennek az a következménye, hogy nem megnyered a fontos pontokat, a szettlabdát, hanem elveszíted.

A különbség minimális, de ennyin múlik.

A folytatáshoz lapozzon!