Társoldalunk:

Saját magát is meglepte Eb-érmével a magyar pályakerékpáros

2017.10.20. 09:36

Jó eredményt várt, de dobogóra nem számított Lovassy Krisztián, aki ezüstérmet nyert scratch-ben a Berlinben zajló pályakerékpáros Európa-bajnokságon csütörtök este.

Múlt héten volt egy felkészülési versenyem, ott már éreztem, hogy jó erőben vagyok, noha fél éve, a világbajnokság óta nem versenyeztem ilyen szinten" - hangsúlyozta az MTI-nek Lovassy, aki az áprilisi, hongkongi vb-n a pontversenyben a 9., míg scratch-ben (egyéni futam meghatározott távon, a helyezéseket az utolsó sprint és a lekörözések száma dönti el) a 12. helyen zárt.

"Vártam magamtól a jó eredményt, de dobogóra nem számítottam, meglepetés, hogy ennyire bírták a lábaim" - értékelte a csütörtöki 60 körös, 15 kilométeres viadalt, amelyet a győztes a francia Adrien Garel több mint 52 km/órás átlagsebességgel teljesített. A 24 fős mezőnyből mindössze hatan nem kerültek körhátrányba.

Kitért rá, nem igazán sikerült kipihennie magát, mivel az esti versenyen nagyon fel tud pörögni a szervezet, így csak nehezen tudott elaludni, de nagyon örül az éremnek. A 29 éves versenyző előre tekintve elmondta, a pénteki omniumban (egy napon rendezett öt verseny összesítése) szeretne az első tízben végezni, ami nagyon szép eredmény lenne.

Lovassy jó eredményt remélt, de nem gondolt dobogóraForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

A szombati pontverseny pedig már legyen egy bónusz!" - fogalmazott Lovassy, aki nyáron az országúti magyar bajnokságon mezőnyversenyben aranyérmet nyert, majd 20. lett a Tour de Hongrie-n.

Lovassy mellett Szalontay Sándor is szerepel a berlini kontinensviadalon, ő csütörtökön sprintben, míg vasárnap keirinben (az első 1400 méteren egy motorbicikli diktálja a tempót, amíg el nem kezdődik a sprint az utolsó 600 méteren) lesz érdekelt.