Társoldalunk:

A testek francia szakértője a magyar úszók szolgálatában

2017.10.23. 21:28

Raphaël kezében stopperrel vezényel, majd az egy-két perces szüneteket kihasználva a tabletjét böngészi rendszerint Bernek Péter társaságában, akinek egy kis műszer van a fülébe dugva. „Ez egy speciális hőmérő, amit egy német cég fejlesztett, kimondottan a Forma-1-es versenyzők számára, de mi is hasznát tudjuk venni. Kutatások bebizonyították, hogy a sportolók akkor tudják a legnagyobb teljesítményt leadni, ha 39 fokos belső hőmérséklettel állnak rajthoz.  Ezt nem szabad összetéveszteni azzal a 39 fokkal, amit a lázmérővel mérünk, mert az betegséget jelent, ez pedig a test maximális teljesítőképességét, az izmok összehúzódása ekkor a legjobb. A Peti fülében lévő eszközzel – ami egyelőre nem működik tökéletesen – azt próbáljuk kitapasztalni, hogy mennyi időre és milyen terhelésre van szüksége, hogy ezt elérje. Ez mindenkinél más és más, amit sportolónként kell beállítani." 

Bernek Péter "beállítása" a nyári vizes vb alattForrás: Sári Ruth

Raphaël Mazet még az egyetemen készített egy nemzetközi felmérést, amiben arra volt kíváncsi, hogy hány úszó érez rendszeres, már-már állandó fájdalmat. A válaszadók között voltak amerikai, ázsiai és európai úszók is, azaz nevezhetjük általánosnak az eredményt: eszerint több mint 90 százalékuk írta azt, hogy van valamilyen fájdalma, míg 38 százalékuk azt, hogy sérülten, fájdalommal áll rajtkőre egy-egy versenyen. Ezek túlnyomórészt a sportolók túlzott és/vagy nem megfelelő terheléséből adódnak.

Az első ilyen jellegű kutatásokat négy évtizeddel ezelőtt végezték, és szinte ugyanazok az eredmények születtek most. "Pedig a diplomamunkám alapfeltevése éppen az volt, hogy a mai komplex tudásunkkal, egészségügyi hátterünkkel és a rendelkezésünkre álló gépekkel ez biztos, hogy a jó irányba változott. De csak a teljesítmény változott: az úszók gyorsabban úsznak, továbbra is ez a legfontosabb, csak ezután következhet a fájdalom és annak kezelése."

Míg sokáig az volt, és nem egy helyen ma is az az élsporttal kapcsolatos alapvetés, hogy csak akkor dolgozik rendesen a sportoló, ha valamije fáj, addig mostanában egyre több helyen ismerik fel, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ezért is van egyre több csapatnál – franciáknál, briteknél, németeknél, svájciaknál – sportterapeuta.

Raphael Mazet (első sorban jobbról az első) a magyar edzők között a Duna Arénában a vizes vb-n. Balról az első Kozma Dominik, mögötte Nagy Péter, a BVSC vezetőedzője állForrás: Sári Ruth

Ahogy a magyar csapat mellett is volt, miután a MÚSZ hozzájárult, hogy a BVSC edzői stábjának tagjaként Raphaël Mazet is ott legyen a Duna Arénában, segítsen a bemelegítésnél, illetve a fellépő fájdalmak kezelésénél. A BVSC-s különítményt ő melegítette be, és Bernek és Kozma Dominik vb-6. helye 200 háton, illetve 200 gyorson, valamint utóbbi remeklése a váltókban nem rossz ajánlólevél. „Először jártam ekkora világversenyen, és minden szempontból lenyűgöző volt. Nincs összehasonlítási alapom, de nekem úgy tűnt, hogy remekül szervezett világbajnokság volt. Élveztem a közös munkát, hogy a stáb tagja lehetek" - mondta a francia szakember, hangsúlyozva, hogy az ő érkezése nem váltja ki például a masszőrök rendkívül fontos szerepét.

Hosszú távra terveznekFotó: Csudai Sándor - Origo

„Raphaël érkezésével sokat változott a szárazföldi felkészülésünk, a gyakorlatok nagyjából nyolcvan százaléka új volt számomra, és kimondottan hasznosnak érzem őket. Nekem először csak a testemet, a fájós vállamat és derekamat tette helyre, majd kijavította a tornánkban lévő hibákat. Amikor kiújult a sérülésem, és nem tudtam csinálni a régi gyakorlatokat, akkor az általa összeállított alternatív feladatsorral készültem, és eléggé bejött. Most valóban jól vagyok, és egyrészt nem fáj semmim, másrészt pedig, ha lehetek ennyire narcisztikus, akkor mondhatom, hogy a felkészülés ilyen korai időszakában talán még soha nem néztem ki ennyire jól"  – mondta a torna egyik rövid szünetében Bernek Péter.

„Nagyon tetszenek az új gyakorlatok, amiket Raphaël hozott be a munkába – mondta a fiúkkal együtt készülő Verrasztó Evelyn, aki az Universiade miatt később kezdte a felkészülést, így jobban megviselik még az intenzív edzések. - Tetszik a köredzés jellege, mert több a feladat, változatosabb, és még 21 év élsport, meg edzéssel töltött idő után is nagyon sok újat tudott mutatni.

Ott kell erősíteni, ahol valóban szükségesFotó: Csudai Sándor - Origo

A legtöbb probléma a törzsizmoknál van az idősebb úszóknál, és ő ezt nagyon jól tudja kezelni. Nagyon precíz, és nagyon kritikus szemmel figyel bennünket, sokat segít a munkában. Ha év végén ez csak két tized mínuszt jelent a medencében, akkor már megérte."

„Fontos, hogy ezen a szinten, amikor már ilyen képességű úszókkal dolgozunk, akkor valóban egy stáb legyen körülöttük – mondja már a 25-ös medence mellett Nagy Péter. - Edzők, dietetikus, masszőr és a többi. Na most Raphaël ezek közül egyik sem, viszont olyan tudása van, ami itthon senkinek sincs, ezért nagyon fontos az ő szerepe a stábunkban.  Nemcsak az akut problémákat tudja kezelni, hanem azokat a régebb óta meglévő, kóros elváltozásokat is, amelyek hátráltathatják a sportolóink munkáját. Szerencsés volt ez az egymásra találás, és a versenyzők is nagyon szeretnek vele dolgozni. Elégedettek vagyunk, és hosszabb távra tervezünk vele."

Azt, hogy az időeredményekhez mennyit tesz hozzá, nem lehet mérni, „ahogy például a masszőrök esetében sem" - mondja Nagy Péter, de ezzel mindenki tisztában van.

Bernek Péteréknek a medencében is tizedeket jelenthet akár az újonnan érkező segítségFotó: Csudai Sándor - Origo

A rövidpályás világ- és Európa-bajnok Bernek is amondó, az új tornának elsősorban tartásjavító, koordinációs szempontból van fontos szerepe, de a gyorsasági állóképességben is minden bizonnyal érezhető lesz a hatása. A december 12-17. közötti koppenhágai rövidpályás Eb-n már élesben is lehet majd tesztelni a módszer hatékonyságát.

Előző
  • 1
  • 2
Következő