Babos Tímea világbajnok lehet

2017 French Open - Day Six Tímea Babos Andrea Hlavackova Raluca Olaru Olga Savchuk TENNIS day six COURT EIFFEL TOWER France FRENCH TENNIS OPEN GENERAL VIEW ITF Grand Slam Tournament International Tennis Federation Kristina Mladenovic PANORAMIC VIEW Paris
Tímea Babos of Hungary and Andrea Hlavackova of Czeh Republic plays against Raluca Olaru of Romania and Olga Savchuk of Ukrain during the second round at Roland Garros Grand Slam Tournament - Day 6 on June 2, 2017 in Paris, France. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szenzációs mérkőzésen Babos Tímea és Andrea Hlavackova, 1 óra 43 perc alatt 6:4, 7:6-ra legyőzte a világelső, 19 mérkőzés óta veretlen Martina Hingist és Csan Jung Dzsant. A szingapúri WTA Finals páros döntőjét vasárnap játsszák. Martina Hingisnek ez volt az utolsó meccse pályafutása során.

Parádésan kezdett Babos Tímea és Andrea Hlavackova a világelső kettős ellen az első elődöntő mérkőzésen. A viszonylag korai időpont ellenére viszonylag sokan nézték a lelátóról az utóbbi két hónap legsikeresebb párosainak csatáját.

A reakciókból gyorsan kiderült, hogy a helyiek inkább Hingisnek szurkolnak, de azért magyar és cseh zászló is feltűnt a nézőtéren.

A 3. kiemelt duó átmentette csütörtöki formáját, az akkor mutatott agresszív teniszt játszva rontottak a riválisra. Hiába szólt szinte minden Hingisék sikere mellett (19 meccs óta veretlenek és az idén a madridi és a pekingi döntőben is elég simán nyertek a magyar és a cseh ellen), a játék alapján senki nem lepődött meg, hogy bő negyed óra elteltével Babosék, dupla-brékkel 4:1-re vezettek. Koncentráltan, pontosan, támadóan teniszeztek és előbb Martina Hingis majd Csan Jung Dzsan adogatójátékát sikerült elnyerni.

A Babos-Hlavackova duó vasárnap vb-döntőt vívhat Szingapúrban Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo/NurPhoto/Robert Szaniszlo

Szinte hiba nélkül játszottak, de az várható volt, hogy egyrészt ez a szint nehezen tartható, másrészt Hingiséknek lesz válaszuk.

Babos Tímea, 4:1-nél viszonylag könnyen vesztette el az adogatását, érezhető volt a megtorpanás, az elbizonytalanodás.

A kérdés úgy szólt, meddig tart ez. Amikor 4:3-nál Andrea Hlavackova szervált újra működött az egység, a csapatmunka jegyében a cseh jól adogatott, Babos pedig remekelt a hálónál. Nagyon fontos játék volt, sikerült megállítani az egyre jobban teljesítő Hingiséket. Nem kellett sokat várni a következő kritikus pillanatra: 5:4-nél Babos Tímea szervált a szettért. Szerencsére a magyar nem remegett meg és a szerepcsere is bejött.

Babos Tímea sérülése ellenére nagyszerűen teniszezett a WTA-világbajnokságon Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

Most ő szervált kiválóan és Hlavackova csillogott a hálónál. Két pontot érő röptével és egy szenzációs Babos tenyeressel, amire mozdulni sem tudtak a másik oldalon, három játszmalabdához jutottak Babosék, és a másodiknál Hlavackova, egy keretes röptével lezárta a szettet.

A második játszma első drámájában Babos Tímea küzdött hatalmasat. 0:1, 15:40-nél adogatott, de egy jó adogatással, majd egy káprázatos egyenes tenyeressel kimászott a gödörből.

A folytatásban minimális esély akadt a brékre mindkét oldalon, a helyszínhez, az alkalomhoz méltó világszínvonalú teniszt produkált a négyes. Andrea Hlavackova lenyűgöző teljesítményt nyújtott a hálónál, Babos kiválóan szervált, Martina Hingis hozta azokat a megoldásokat, amikhez csak neki van meg a keze és a feje, több mint húsz éve és Csan Jung Dzsan szintén remekelt.

Amikor 5:5-nél a svájci állt oda adogatni, átfuthatott az agyán, hogy utoljára szervál egy mérkőzésen pályafutása során.

Aztán 40:0-nél már arra figyelt mindenki, hogy Babos elcsúszott a hálónál és a bal bokája megsérült. A WTA egészségügyi stábja csodákra képes. Már az is bíztató volt, hogy a saját lábán bicegett el a székéig, az első komoly ijedtség után a magyar. A gyors ápolás eredményesnek bizonyult, a rögzítőkötéssel a bokáján mosolyogva tért vissza a pályára Babos Tímea. A játékán nyoma nem volt a sérülésnek, a játszmáról, vagy akár a meccsről rövidítés dönthetett. Babosék 4:2-re vezettek, de a magyar két könnyű röptét rontott és hirtelen 4:5 lett. Aztán Babos két remek szervával javított és 6:5-nél már nekik volt meccslabdájuk. Rögtön az első meglett, mert Hingis hosszúra ütötte a labdát. Ezzel lett vége az elődöntőnek és Martina Hingis pályafutásának. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a Babos, Hlavackova kettős vasárnap vb-döntőt játszhat Szingapúrban. Ellenfelük az orosz Makarova-Vesznyina páros lesz.

Babos Tímea a helyszínen nyilatkozott az Origónak.

k.

WTA női páros világbajnokság, Szingapúr, elődöntő: Babos Tímea, Andrea Hlavackova (magyar-cseh) - Martina Hingis, Csan Jung Dzsan (svájci-tajvani) 6-4, 7-6.