Babos Tímea párosban világbajnok és sporttörténelmet írt

Horizontal
Andrea Hlavackova of Czech Republic (L) and Timea Babos of Hungary (R) celebrate winning the women's doubles final against Kiki Bertens of Netherlands and Johanna Larsson of Sweden during the WTA Finals tennis tournament in Singapore on October 29, 2017. / AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN
Vágólapra másolva!
Babos Tímea és Andrea Hlavackova nyerte a WTA-világbajnokságot Szingapúrban. A párosok döntőjében a magyar és a cseh 4:6, 6:4 10:5-re nyert Kiki Bertens és Johanna Larsson ellen. A Martina Navratilova serleg mellé 500 ezer dollár jár a győztesnek. Babos Tímea ezzel a győzelemmel a sportág első magyar női világbajnoka lett. Babos a győzelem után az Origónak elmondta, hogy ez volt az utolsó meccse a cseh Hlavackovával, jövőre új párospartnerrel játszik. 

Szombat éjfélkor váratlanul esélyessé lépett elő Babos Tímea és Andrea Hlavackova. Nem mintha addig az esélytelenek nyugalmával készülhettek volna a vasárnapi döntőre a WTA-világbajnokságon. Egyszerűen annyi történt, hogy az esti elődöntőben, a címvédő, az idén 2. kiemelt Jekatyerina Makarova, Jelena Vesznyina orosz kettős, nem kis meglepetésre 6:4, 6:3-ra kikapott a Kiki Bertens, Johanna Larsson pártól.

A holland és a svéd kakukktojásnak számított a nyolcas mezőnyben, mert sérüléseknek köszönhették az indulásukat és a hagyományos páros világranglistán a 25. és a 28. helyen állnak.

Azt persze már pénteken egyértelművé tették, hogy nem turistának érkeztek Szingapúrba. A negyeddöntőben ők okozták az egyetlen meglepetést az ausztrál Ashleigh Barty és Casey Dellaqua legyőzésével (7:6, 6:7, 10:6.) Szombaton sem a szerencsének köszönhették az újabb bravúrjukat, remekül szerválva és nagyon agresszívan teniszezve lepték meg az oroszokat. Babosék helyzete tehát, első ránézésre könnyebb lett, de a svéd és a holland 2017-ben nem vesztett döntőt, serleget ünnepelhetett Aucklandben, Gstaadban, Szöulban és Linzben. Ami a magyar és a cseh mellett szólt, hogy egyrészt eredményesebbek, sikeresebbek az idén, de összességében is, és az egyetlen találkozójukon, Madridban, májusban 6:2, 6:4-re verték Bertenséket. Ráadásul ők többet pihenhettek, előbb mehettek aludni.

Andrea Hlavackova a földön, az első magyar teniszvilágbajnok, Babos Tímea pedig rohan hozzá. Megvan a páros vb-arany Szingapúrban Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ahhoz, hogy megértsük a WTA Finals rangját a legegyszerűbb a ranglistapontok tanulmányozása. Egy Grand Slam megnyeréséért, amihez 6 győztes meccs kell, 2000 pont jár, a döntőért 1300. Babos Tímeáék, a US Open óta veretlenek maradtak Québecben, Taskentben és Moszkvában. Összesen 12 meccset nyertek a három serlegért, és gyűjtöttek 1030 pontot. Szingapúrban, a döntőbe jutásért (2 meccsel) 1080 pont jár és a bajnok további 420-at kap.

Ezért szokták mondani, hogy a WTA Finals, az egykori Mesterek-tornája a Grand Slamek utáni legrangosabb verseny, trófea.

Babos Tímea eddig kétszer játszott döntőt Wimbledonban, a női párosban, de a WTA-világbajnokság megnyerése, egyértelműen pályafutása eddigi legnagyobb sikerének számít.

Sokan hajlamosak lebecsülni a párost, ami hatalmas tévedés. Elég csak arra gondolni, hogy

Martina Hingis, csak párosban indulva 1 514 241 dollárt ütögetett össze 2017-ben,

a Grand Slam párosban is Grand Slam és az olimpián is lehet aranyérmet nyerni. Ha valakinek megvan Roger Federer boldogsága 2008-ból, a pekingi olimpiáról, amikor Stan Wawrinkával győzött, akkor nincs mit magyarázni tovább.

Andrea Hlavackova (balra) és Babos Tímea világbajnok lett Szingapúrban Forrás: AFP/Roslan Rahman

Vasárnap délután épp túlvoltunk egy klasszikus felhőszakadáson, fojtogatott a párás levegő, de a fedett arénában ebből semmit nem lehetett érezni.

A páros döntő első játszmájában a holland, svéd kettős magabiztosan, zavarba ejtő önbizalommal, felszabadultan teniszezett.

Láthatóan egyiküket sem nyomasztotta a tét, hogy pályafutásuk legnagyobb lehetősége előtt állnak. A szombathoz képest inkább Babosék voltak visszafogottak. Hlavackova nem csillogott annyira, hiányzott az a lendület, dinamizmus, elszántság, pontosság, ami az első két meccsen jellemezte. Babos többet rontott, mint korábban, ami azért is volt különösen bosszantó, mert időnként olyan megoldásokat produkált, hogy még

Martina Navratilova is elismerően tapsolt a pálya széléről.

A sok könnyű ki nem kényszerített hiba ellenére 4:4-ig senki nem jutott fogadóelőnyhöz. Aztán 4:5-nél Babosnak kellett szerválnia a szettben maradásért. Az első játszmalabdánál Hlavackova röptéje után még átcsorgott a labda a hálón, de a következőnél hiába volt kétszer is, szinte ziccerben a hálónál a cseh, nem tudta befejezni a pontot és elment a szett.

A végletekig kiélezett csatában nyert a magyar, cseh kettős Forrás: AFP/Roslan Rahman

A második játszma elején olyan történt, ami addig nem: fogadóelőnyhöz jutottak babos Tímeáék és Kiki Bertens egy kettőshibával meg is oldotta a kritikus helyzetet. Sokáig nem lehetett örülni a brékelőnynek, mert Babos egyből elbukta a sajátját, amitől érezhetően újra kisebb gödörbe került.

Elképesztően fontosnak bizonyult, hogy 1:2-nél sikerült hozni Hlavackova adogatását, ráadásul szenzációs megoldásokkal, amik jót tettek a magyar lelkének, önbizalmának.

Végre egyre jobban kezdtek játszani és 3:3-nál sikerült brékelni Johanna Larssont. Ez az előny már elégnek bizonyult az egyenlítéshez, mert Babos, a szettért szerválva nem vesztett pontot: 4:6, 6:4-nél jöhetett a szuper tie-break.

Szuper tie-breakben nyerte meg a világbajnokságot a Babos Tímea, Andrea Hlavackova kettős (a képen szemben) Forrás: AFP/Roslan Rahman

Ebben a magyar és a cseh egymást felülmúlva remekelt, 4:0-ra, majd 6:2-re vezetett. Az első megtorpanás 7:3-nál történt, Babos kettőshibát szervált, de gyorsan javítottak, Hlavackova villant a hálónál, majd 9:4-nél már a meccsért szerválhatott. Az első meccslabdánál még hosszút ütött tenyeressel, de a következőnél

Babos Tímea befejezte a hálónál egy nehéz röptével.

Óriási sikollyal kezdődött az ünneplés, megérdemelték.

A magyar világbajnok a döntőt követően elmondta, hogy pályafutása során most játszott a legjobban egy fináléban. Babos 2018-ban új partnerrel játszik párost. Hogy kivel, azt most még nem lehet tudni, de a magyar teniszező hamarosan nyilvánosságra hozza ezt.

WTA női páros-világbajnokság, döntő: Babos Tímea, Andrea Hlavackova (magyar, cseh) - Johanna Larsson, Kiki Bertens (svéd, holland) 4:6, 6:4, 10:5 (szuper tie-break)