A WADA nem hagyhatja szó nélkül a Kínában történteket

Tiszeker Ágnes FOTÓ ÁLTALÁNOS olimpiai felkészülés sajtótájékoztató
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője
Vágólapra másolva!
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint nem volt várható, hogy Oroszország után Kína lesz a következő, ahol a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálatot indít az országot ért doppingvádak miatt.

A nemzeti antidopping-szervezet feladatait ellátó MACS első embere az után nyilatkozott az MTI-nek erről, hogy a német ARD csatorna dokumentumműsora nyomán a WADA eljárást kezdeményezett. A filmben elhangzottak szerint az ázsiai országban az 1980-as és 1990-es években szisztematikus, központilag irányított doppingolás folyt.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A megszólaló kínai orvos, Hszüe Jin-hszian, aki a 80-as években több sportág válogatottja mellett is dolgozott, arról beszélt, hogy szerinte tízezer sportoló volt érintett a doppingolásban.

Csak hát egy 79 éves kínai szakember kiszabadult és elmenekült Kínából, hogy most Németországban, ugyanannál a berlini televíziónál robbantson bombát, amelyik az orosz ügyet is feltárta" - mondta Tiszeker Ágnes, aki emlékeztetett rá, hogy 2015 végén Oroszország esetében a WADA "nagyon belenyúlt és ő maga sem gondolta, hogy ilyen elképesztő manipulációt, állami asszisztálás mellett zajló doppingolást fog feltárni".