Társoldalunk:

Egy orosz vizsgálóbizottság szerint nem igaz a McLaren-jelentés

2017.11.08. 15:22

Egy orosz vizsgálóbizottság szerint nem igazak a 2016-os McLaren-jelentésben leírt, az ország sportolóinak állami szintű doppingolására vonatkozó állítások.

A bizottság szerdai közleménye szerint "a WADA által felkért független szakértő, Richard McLaren azzal kapcsolatos érvei, hogy a szocsi téli olimpia doppinglaborjában a pozitív mintákat negatívra cserélték, valamint hogy Oroszországban állami doppingprogram működne, cáfolatot nyertek".

Mindemellett Oroszország - a bizottság javaslatára - kérni fogja, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij Rodcsenkovot, az orosz antidopping labor korábbi vezetőjét, aki a vádak szerint segített eltitkolni a rendszer működését a 2014-es téli olimpián.

Kérni fogják, hogy az Egyesült Államok adja ki Grigorij RodcsenkovotForrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Valeriy Melnikov

Vitalij Mutko orosz miniszterelnök-helyettes korábban úgy nyilatkozott, nem volt Oroszországban állami doppingprogram, és a sportolóik a többiekkel azonos feltételek mellett nyerték érmeiket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezen állítások ellenére elrendelte a szocsi olimpián levett összes orosz doppingminta újraelemzését: ennek kapcsán a NOB múlt szerdán életre szóló eltiltással büntetett két sífutót (Alekszandr Legkovot és Jevgenyij Bjelovot), akik pozitív doppingtesztet produkáltak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását feltáró jelentése szerint az orosz doppingellenőrző szervek 2011 és 2015 között 30 sportágban mintegy 1000 sportoló vizsgálati mintáját manipulálták, illetve pozitív teszteredményeket titkoltak el.

Richard Pound, Richard H. McLaren és Guenter YoungerForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A McLaren-jelentés után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - a WADA ajánlásával ellentétesen - a nemzetközi sportági szövetségekre bízta, hogy engednek-e orosz versenyzőket indulni a tavalyi riói olimpián, azzal a kitétellel, hogy a jelentésben nevesített sportolók semikképpen sem indulhatnak. Rióban orosz atléták - egy kivétellel - és súlyemelők egyáltalán nem szerepelhettek, összesen 279-en képviselhették az országot Brazíliában. A riói paralimpiáról pedig - csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról - valamennyi orosz sportolót kizárták.

Az orosz sportolók phjongcshangi, téli olimpiai részvételéről a NOB végrehajtó bizottsága december 5. és 7. közötti ülésén születhet döntés.