Mindkét magyar váltó elődöntős a gyorskorcsolya-világkupán

Keszler Andrea (j) és az orosz Jekatyerina Konsztantinova a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 1000 méteres versenyének döntőjében
Torino, 2017. január 15. Keszler Andrea (j) és az orosz Jekatyerina Konsztantinova a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság női 1000 méteres versenyének döntőjében a torinói Palavela sportcsarnokban 2017. január 15-én. Keszler Andrea ezüstérmet nyert. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)
Vágólapra másolva!
A magyarok közül a Liu fivérek pénteken 1000 méteren is sikerrel vették a selejtezőket a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának Sanghajban zajló harmadik állomásán, melyen mindkét magyar váltó elődöntőbe jutott.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a középső egyéni táv kétfordulós selejtezőjében

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang mellett a nőknél Keszler Andrea és Bácskai Sára Luca is negyeddöntőbe jutott,

míg Burján Csaba a második, Jászapáti Petra pedig az első körben búcsúzott. A férfiaknál Burján nem állt kvótás helyen, s nem valószínű, hogy előre tud lépni a legjobb 32 közé, a nőknél viszont a hasonló helyzetben lévő Bácskai a jó szereplésével feljöhet a rangsorban.

Keszler Andrea (jobbra) is jól szerepelt Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Marco

A két magyar váltó nagyon fontos lépést tett a kvalifikáció felé azzal, hogy elődöntős lett. A jelenleg éppen lemaradó, kilencedik helyen álló női négyes ráadásul azonos futamban szerepelt egyik közvetlen riválisával, a franciával, melyet kizártak szabálytalanság miatt.

A férfi staféta magabiztosan, futamgyőztesként jutott a legjobb nyolc közé, így valószínűsíthetően megerősíti majd indulási jogot érő pozícióját.

Szombaton az 500 és 1500 méter fináléival és a váltók elődöntőivel folytatódik a verseny.
A négy állomásból álló vk végén 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an jutnak olimpiai kvótához a jövő februári, phjongcshangi játékokra, de egy nemzetből legfeljebb három versenyző kvalifikálhatja magát számonként, továbbá nemenként a legjobb nyolc staféta szerez indulási jogot. Jövő héten Szöulban zárul a vk-sorozat.