Vágólapra másolva!
A magyar férfi és női váltó is elődöntőbe jutott pénteken a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának Szöulban zajló negyedik, utolsó állomásán, így szinte biztosan mindkettő ott lesz Phjongcshangban.

A magyarok legfőbb célja a staféták sikeres kvalifikációja volt, mert így - a tartalékokkal együtt - öt-öt fő utazhat a dél-koreai játékokra.
A női négyes - a nemzetközi szövetség honlapja szerint - éppen egyik legnagyobb riválisával, a francia csapattal került azonos futamba. A Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea összeállítású kvartett a vk-rangsort vezető dél-koreaiak mögött 67 ezreddel előzte meg a francia együttest, így

minden bizonnyal megtartja nyolcadik, még éppen kvótát érő helyét, ugyanis mögötte a franciák álltak a kilencedik pozícióban.

A férfi váltó fölényesen megnyerte a futamát a kazahok, a kanadaiak és az osztrákok előtt, így vélhetően ez a staféta is legalább megőrzi a nyolcadik helyét.
A váltók mellett az 1000 méter kétfordulós selejtezőjét rendezték, ebben a férfiaknál Liu Shaolin Sándor, míg a nőknél Kónya Zsófia és Jászapáti Petra járt sikerrel. Liu Shaoang, Burján Csaba, illetve Keszler Andrea a második körben búcsúzott.

Ezen a távon mindkét nemnél két magyar áll kvótás helyen, az pedig a vasárnapi végeredménykor dől el, hogy ezt sikerült-e megőrizni, vagy akár növelni a maximális háromra.

Szombaton az 500 és az 1500 méter döntőig tartó küzdelmeivel és a váltók elődöntőivel folytatódik a verseny.
A négy állomásból álló vk végén 500 és 1000 méteren 32-en, míg 1500-on 36-an jutnak olimpiai kvótához a jövő februári, phjongcshangi játékokra, de egy nemzetből legfeljebb három versenyző kvalifikálhatja magát számonként, továbbá nemenként a legjobb nyolc staféta szerez indulási jogot.